Kuzu ve oğlak doğumu başladı

Konya'da , "baharın müjdecisi" olarak görülen kuzu doğumları başladı. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri bugünlerde tam mesai yapıyor.

"Buğday koyun, gerisi oyun" atasözünün doğduğu topraklar olan Konya'da koyun yetiştiriciliği de önemli rol oynuyor. Konya'da süt ve ürünleri fabrikalarının da çoğalması koyun sütünün önemini artırdı. Özellikle Karapınar, Karatay ve Cihanbeyli'nde koyun yetiştiriciliğinde son yıllarda artış yaşanıyor.

YETİŞTİRİCİLERDE TATLI TELAŞ

Konya genelinde, şubat ayının ilk günlerinde başlayan ve devam eden kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinde tatlı bir telaşa yol açtı.  Yetiştiriciler, gün doğmadan başlayıp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu uğraşın verdiği yorgunluğu, dünyaya gelen kuzuları kucaklarına alarak unutuyor. Kış mevsimi nedeniyle ağıllarda beslenen kuzuların sesleri, yetiştiricilere farklı bir sevinç yaşatıyor. Koyunları kuzularıyla 24 saat boyunca başka bir ağılda bekleten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, kuzuların süt emme alışkanlığı edinmesi için yaptıkları bu uygulamanın ardından hayvanları tekrar diğer ağıllara alıyor.

KARATAY'DA BESİCİLİK GELİŞİYOR

Karatay'da koyun yetiştiriciliği yapan Ali Ünal isimli yetiştirici, "Son yıllarda küçükbaş hayvan üretimine destek veriliyor. Sürü yetiştiriciliği kurslarının ardından verilen destekler koyuna ilgiyi tekrar artırdı. Ancak desteği alabilmek için koyun sayısının fazla olması gerekiyor. Biz, yıllardır besicilik yapıyoruz. Geçimimizi besicilikle sağlıyoruz. Her yıl bu aylarda bizde tatlı bir telaş oluyor.     Koyunlarımızın ikiz kuzu yapması sevindirici. Bölgede fabrikaların çoğalması sütün değerini artırdı. Kurban Bayramı'na kadar süt satmayı düşünüyoruz. Zorlandığımızda da yetişen kuzuları satarız” dedi. Ünal, havaların ısınmasıyla birlikte hayvanları dışarıdaki ağıllarda beslediklerini ifade etti.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri