Kuzu: Gidişat Yeni Bir Dünya Savaşının Ayak Seslerini Gösteriyor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, dünyada yaşanan gelişmelerle ve yapılan haksızlıklara dikkat çekerek, “Dünyada yeni bir savaş çıkmasında korkuyorum. İnşallah böyle bir şey olmaz ama gidişat yeni bir dünya savaşının...

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, dünyada yaşanan gelişmelerle ve yapılan haksızlıklara dikkat çekerek, “Dünyada yeni bir savaş çıkmasında korkuyorum. İnşallah böyle bir şey olmaz ama gidişat yeni bir dünya savaşının ayak seslerini gösteriyor. Neden? Bu dünyanın hakemi kalmamış dostlar.” dedi.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ile Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği ve Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ''Yüzyılın Vahşeti Hocalı'ya Uluslararası Hukuki Bakış'' konulu toplantıya TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil ve çok sayıda milletvekili katıldı. Programda konuşan Kuzu, Parlamento'nun Hocalı katliamının tanımasının işin içine siyaseti sokmak demek olacağını belirterek, “O ülkenin muhalefeti farklı bakar, hükümeti farklı bakar. O sayı oranlarından ne çıkacağı belli olmaz. İşin içine parlamentoların katılması çok doğru değil ama parlamentoda kınama kararları çıkabilir.” diye konuştu.

Kuzu, yaşanan gelişmelerle ilgili endişelerini paylaşarak konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Eskiden bir söz vardı, tam onun deneceği zaman. Hakikaten iyi güne kalmadık. Dünyada yeni bir savaş çıkmasından korkuyorum. İnşallah böyle bir şey olmaz ama gidişat yeni bir dünya savaşının ayak seslerini gösteriyor. Neden? Bu dünyanın hakemi kalmamış dostlar. Hakem dediğiniz; adil davranan tarafsız olabilen, mağdur gördüğünde 'kardeşim sen ne yapıyorsun?' diyecek birileri lazım. Bugün bunu kim diyecek? Amerika, Rusya, Avrupa diyecek. Evvela kavganın başında, içinde bunlar var. Nereye diyecek, nasıl diyecek? Bunların bağlı olduğu Birleşmiş Milletler var. Peki burda devletler varsa oylama ile yapalım. Bazen Fransız, İngiltere bir oraya bir buraya... Cumhurbaşkanı diyor ki 'dünya beşten büyüktür.' Esasen dünya ikiden büyüktür. Çözüm biraz Almanya ses çıkarır, biraz Türkiye ses çıkarır ikinize de veto hakkı verelim. Zaten o çözüm olmaz. Dünya yediden de büyük. Yanlış düzen devam edecekse gerektiğinde bir veto da biz ederiz. Ama asıl çözüm bence BM'yi sil baştan yeniden dizayn etmeliyiz. Bu böyle gitmez, gücü yeten yetene... Kendimiz ayakta duramazsak yandık açık konuşayım. Türkiye çok güçlü olması gerekiyor.”

“GÜNEY KAFKASYA KARIŞIK DENGELERİN OLDUĞU COĞRAFYA”

Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Nejdet Ünüvar, Güney Kafkasya’nın çok karmaşık dengelerin olduğu bir coğrafya olduğuna dikkat çekerek, “O coğrafyada Dağlık Karabağ bölgesinin önemli mihenk taşlarından birisidir. Hocalı’da yaşanan katliam sebepsiz değildir. Bunu altındaki en önemli etken Hocalı başta olmak üzere o bölgede tamamen Azerbaycan topraklarının tehcir edilmesi boşaltılması daha sonrasında el konulmasıdır.” diye konuştu.

"Şu andaki görüntü Dağlık Karabağ’ın henüz özgürlüğüne kavuşamamış olması sebebiyle o proje tutmuş görülüyor" diyen Ünüvar, “O projenin arkasında o dönemdeki Sovyetler Birliği’nin Ermenistan’a çok önemli katkıları olduğunu biliyoruz. Son yıllarda yaşadığımız olaylar gerek Türkiye’de, gerek Türk dünyasında, gerekse Türk dünyasının olmadığı coğrafyalarda; örneğin ABD’de Beyaz Saray’da başka coğrafyalarda büyük ekseriyetle Hocalı katliamının tanınması ile ilgili esasında yaşanan katliamların asla karşılıksız kalmayacağını adaletin er veya geç adaletle sonuçlanacağını biliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye sözde ‘Ermeni Soykırımı’ ile ilgili farklı Avrupa Parlamentolarında bizim için sözde olarak Soykırımı tanıma kararları çıkartmaya çalıştıklarını iddia eden Ünüvar, “Türkiye şunu söylüyor: Tarihi olaylardaki konuları parlamentolar almaz. Onları tarihçiler bilir. Onun içindir Anadolu’da gerçekten olmadığına o konu ile ilgili Türkiye arşivini açmaya hazır olduğunu ifade etmesine rağmen hala sözde Ermeni soykırıma ile ilgili batı parlamentolarına sözlerini gündeme getirmektedir.” ifadesinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri