Kuzey Kutbu'nun benzersiz ekosistemi: Arktik Okyanusu

Kuzey Kutbu'nda yer alan Arktik Okyanusu, benzersiz ekosistemi içerisinde mikroorganizmaların, alglerin, fitoplanktonları ve binlerce makro-mikro canlıyı barındırırken, aynı zamanda da birçok deniz memelisine ev sahipliği yapıyor.

Arktik okyanus sistemi, bölgeyi benzersiz kılan birçok özelliği de ekosistemi içinde barındırıyor.

Sığ su ve derin su dinamikleri, dönemsel uzun süreli aydınlık ve karanlık süreçlerdeki ışık seviyeleri ve eriyen buzullardan gelen tatlı su kaynakları gibi özellikleriyle öne çıkan kutup ekosistemi, gezegenin hiçbir yerinde bulunmayan benzersiz endemik canlılara da ev sahibi oluyor.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde Türk bilim insanları, arktik ekosistemindeki deniz memelilerinin gözlemlerini de gerçekleştirdi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yaklaşık üçte ikisi okyanuslardan oluşan Kuzey Kutbu, pek çok canlıya da ev sahipliği yapıyor.

Arktik deniz memelileri, 1,6 milyon yıl önce karadaki benzer türlerin kitlesel yok oluşundan kurtularak, deniz memeli ve yırtıcıları olarak bu büyük faunada yaşamını sürdürüyor.

Arktik Okyanusu'nda bulunan ve seferin seyrinin de gerçekleştiği Barents Denizi de bu okyanusun en zengin alanlarından birisi olarak öne çıkıyor.

Sefere katılan bilim insanları, yaşamını bölgede sürdüren en bilindik türlerin başında gelen kutup ayılarının yanı sıra kambur ve minke balinaları, beyaz balina (beluga), mors kolonileri, fok türleri ve puffin, kara ayaklı martı gibi birçok kuş türünün de gözlem çalışmalarını gerçekleştirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri