Kuzey Kore'de dördüncü nükleer deneme

Güney Kore'nin iddiasına göre Kuzey Kore'de dördüncü nükleer deneme yapıldı.

Son günlerde Kore’de savaş çanları çalıyor. Kore’nin bölünmesinden sonra komünizmle yönetilen Kuzey Kore, düşmanı gördüğü kapitalizmle savaşmak için nükleer denemelere girişiyor. Daha önce de üç kez nükleer deneme yaptığı ileri sürülen Kuzey Kore'de dördüncü nükleer deneme yapılacak. İddiaların kaynağı ise Güney Kore…

Güney Kore Birleşme Bakanı Ryoo Kihl-Jae, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinin açık işaretlerinin olduğunu, ülkedeki ana atom merkezinde nükleer aktivitenin yoğunlaştığına dair önemli bilgi kaynaklarından haber aldıklarını açıkladı. Bakan Ryoo Kihl-Jae, “Devam eden durumu yakından gözlemliyoruz ve üçüncü nükleer denemeden önce gördüklerimizle büyük benzerlik taşıyor” dedi.
 
Milletvekillerinin Kuzey Kore'nin nükleer deneme alanındaki artan personel ve araç etkinliğiyle ilgili sorularını yanıtlayan Ryoo, Pyongyang yönetiminin nükleer deneme alanındaki iki tünelinde hazırlık yaptığıyla ilgili istihbarat aldıklarını söyledi. Pyongyang yönetiminin 12 Şubat'ta yaptığı nükleer denemede tünellerden birini kullandığını,  kullanılmayan diğer tünelin hazır bekletildiğini belirtti.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER DENEME SAVAŞ İHTİMALİNİ ARTTIRDI

Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması, tüm dünyanın tepkisini çekti ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etti.

ATEŞKES ANLAŞMASI İPTAL

ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, 11 Mart'ta Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal etti.

Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, 19 Mart'ta savaş uçaklarını bölgeye gönderdi, Kuzey Kore ise 27 Mart'ta Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kesti, 31 Mart'ta da Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri