Kutuplara yeni sefer için çağrı açıldı, bilim insanları hazırlıklara odaklandı

Bilim insanlarının kutuplardaki çalışmalarını sürdürülebilir kılmak adına 2025'e yönelik hazırlanan yeni sefer çağrıları TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) ile Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından başvuruya açıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin dünyada kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalarla öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM KARE koordinasyonunda her yıl düzenli olarak kutup bölgelerine (Arktik ve Antarktika) ulusal bilim seferleri düzenleniyor.

Seferlerle, 12. Kalkınma Planı ve Kutup Bilim Strateji Belgesi'nde de belirtilen, kutup bilimleri konusunda bilim insanlarının özgün, sürdürülebilir ve kaliteli bilimsel çalışmalar yapması, diğer ülkelerin bilim insanlarıyla işbirliğinin sağlanması ve Türkiye'nin kutup bölgelerinde söz sahibi saygın ülkeler arasına girmesi amaçlanıyor.

Bu doğrultuda, "Kutuplar" ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği 2025 yılı KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım proje çağrıları, TÜBİTAK-MAM KARE ile ARDEB tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde açıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri