Kûtulamâre'yi bize unutturdular

Kûtulamâre Zaferi Paneli’nde konuşan Dr.Coşkun Yılmaz, “Kûtulamâre bize çok uzak bir isimdi. Kardeşlik dünyamıza öyle bir duvar ördüler ki bu bize uzak oldu” şeklinde konuştu

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen 100.Yılında Kûtulamâre Zaferi Paneli ve Sergisi Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Sergide Kûtulamâre Kuşatmasında görev alan askerlerin günlükleri, haritalar ve maketler yayınlanırken panelde tarihçiler unutulan zaferi anlattı. Tanıtım eksikliği nedeniyle programa katılım düşük seviyede kaldı. Panele Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Vali Muammer Erol, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Şeker, protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı. Tarihçi Erhan Afyoncu, Cemalettin Taşkıran, Coşkun Yılmaz, Muzaffer Albayrak ve Sezai Dumlupınar ise panele konuşmacı olarak katıldı. Programın açılışında konuşan Prof.Dr. Erhan Afyoncu, Kûtulamâre zaferinin pek çok akademisyen tarafından bile bilinmediğini işaret ederek, “Bu normal çünkü devlet üzerine düşen vazifeyi zamanında yapmamış. Tarihimizdeki önemli bir sayfa milletimize aktarılmamış. Lise ders kitaplarına bakarsanız ‘Kûtulamâre’de bazı başarılar alınsa da bir yıl sonra Bağdat’ı aldılar’ der ve geçer. Biz pek çok şeyin 100. yılını yaşıyoruz. Bu tür hadiselerin 100. yılı geldi. Kûtulamâre’ye gelinceye kadar bu tür hadiselere sahip çıkılmadı. Mesela Türk tarihinin en büyük 3 felaketi içerisinde yer alan 1912 Balkan Savaşı bozgunu. Devletimiz tarihi hadiselere sahip çıkarsa topluma mal oluyor” dedi.

ŞEHİTLERİMİZE CEVAP VERMELİYİZ

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da yaptığı konuşmada, “Kûtulamâre unutturulmuş bir zaferdir. Kûtulamâre, İngiliz gururunun Irak çöllerine ve Dicle Menderesi’ne gömülmüş olmasıdır. Zafer olmasının da ötesinde sosyolojik, psikolojik ve uluslar arası ilişkiler izdüşümüne bakmak lazım” şeklinde konuştu.Panel Oturum Başkanı Dr.Coşkun Yılmaz da yaptığı konuşmada, “Bu kadar rahatça gezip üzerinde durduğumuz toprakları bize bırakan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi. “Kûtulamâre bize çok uzak bir isimdi, çok uzak bir coğrafyaydı” diyen Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Halbuki devletler tarihinde bu olay dün gibi yakın bir uzaklıkta. Vize, sınır kontrolü olmaksızın Ilgın’a gider gibi gidebileceğiniz bir yerde. Ama kardeşlik dünyamıza öyle bir duvar ördüler ki bu bize uzak oldu. Zihin duvarlarını yıkamayan toplumlar etken bir konuma geçemezler. Bu olaylar bize bizi hatırlatıyorsa, zaman içinde yürüyüşümüzü hatırlatıyorsa anlam kazanır. Şehitlerimizin arkasından Fatihalar okuyabiliriz fakat onların ‘Biz niye öldük?’ sorusuna anlamlı bir cevap vermek durumundayız.” Kûtulamâre sergisi 1 hafta boyunca İl Halk Kütüphanesi’nde ziyarete açık olacak.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri