Kuş gribi hafife almaya gelmez

Başarakavak Beldesinde düzenlenen eğitim semineri ve bilgilendirme tatbikatında kuş gribine ilk müdahalenin yapılması, koruma ve gözetim bölgelerinin oluşturulması, köy veya belde giriş çıkışlarındaki hareketliliğin kontrol altında tutulmasının önemi anla
Yaklaşık 2 yıldır rastlanmayan kuş gribi virüsünün göçmen kuşların hareketlenmesiyle yeniden aktif hale gelebileceği ihtimali yetkilileri harekete geçirirken, özellikle kafes ve kümes hayvanı olan vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları önerildi. Son aylarda domuz gribi H1N1 virüsünün yayılması ile bir anda kendisini unutturan kuş gribinin, göçmen kuşların hareketliliği nedeniyle yeniden gündeme gelebileceği ihtimali göz ardı edilmedi. Olası bir vakaya karşı vatandaşların bilgilendirilmesinin önemine dikkat çeken Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, “Domuz gribinin kendisini hissettirmesinin ardından adından uzun süredir söz edilmeyen kuş gribi bu aylarda göçmen kuşlarının göç etmesi ile yeniden önem taşımaya başladı. Bizler de özellikle köylerde kümes hayvanı yetiştiren vatandaşların bilinçlenmesi için çeşitli faaliyetler düzenliyoruz. Bunların başında da köylerde yaptığımız tatbikatlar geliyor” dedi.
Kuş gribinin hafife alınmamasını da ifade eden Doster, “Konya’da kuş gribine karşı her türlü önlemi aldık. Son olarak, göçmen kuşlarının büyük oranda kullandığı güzergahların başında yer alan Selçuklu İlçesi Başarakavak Beldesinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre İl Müdürlüğü, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Jandarma ve Başarakavak Belediyesi ekiplerinin katıldığı tatbikatta yöre sakinleri kuş gribi konusunda bilgilendirildi. Yapılan tatbikat ise yöre sakinlerinin bilgilendirilmesinin yanı sıra bu alanda görev yapan ve ilgili birimlerde çalışan arkadaşlarımız için de mesleki deneyimlerinin artması konusunda önemli bir boşluğu doldurdu” diye konuştu.
Başarakavak Beldesinde düzenlenen eğitim semineri ve bilgilendirme tatbikatında hastalığa ilk müdahalenin yapılması, koruma ve gözetim bölgelerinin oluşturulması, köy veya belde giriş çıkışlarındaki hareketliliğin kontrol altında tutulmasının önemi anlatıldı. Bununla birlikte belde içerisindeki kümeslerde yapılan taramalarda kuş gribinin haricinde değişik hastalıkları tespit edilen bazı tavuklarla birlikte tavuk çiftliklerinde telef olan tavuklar, özel yöntemler ve özel cihazlar ile yok edildi. Tatbikatın en önemli bölümü ise tatbikata katılan tüm ekibin ilk olarak evlerde bulunan kanatlı hayvanların kan örneklerinin alınarak muayeneleri yapılırken hayvan sahipleri ise kümeslerin temizlenmesi, hayvanların bakımlarının nasıl yapılması gerektiği konusunda geniş bir bilgi sunuldu.
Tatbikatın son bölümünde ise Başarakavak Beldesi’nde eğitimlerini devam ettiren öğrencilere müzik ve slayt gösterisi eşliğinde kuş gribi ve kuş gribinden korunmanın yolları anlatıldı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri