Kuruyemiş fiyatları uçtu

Yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle kuruyemiş fiyatları el yakıyor.

Yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle kuruyemiş fiyatları el yakıyor. Vatandaşlar, fiyatların artmasından dolayı kuruyemiş almakta zorlanıyor. Bu yıl Konya gibi bazı bölgelerde hiç kayısı olmamasından dolayı kuru kayısı fiyatları iyice yükselişe geçti.

Antep fıstığı ve ceviz ise geçen yıla oranla yüzde 100 zamlandı. Fiyatların artmasına yaşanan don ve kuraklık olaylarının sebep olduğunu dile getiren kuruyemişçi Seyit Özdemir, "Kuruyemiş fiyatları bu yıl yükselişe geçti. Bizim elimizde olan bir durum değil. Yaşanan kötü hava koşulları, yeterli yağışların alınmaması, don ve dolu bu yıl kuruyemiş fiyatlarında artışa neden oldu. Geçtiğimiz yıl 22 liradan sattığımız antep fıstığını bu yıl 45-50 liradan satıyoruz. Kalitesine göre fiyatlar da değişiyor. Ancak en kötü antep fıstığı bile 30-35 liradan satılıyor. Özellikle fındık, kabak çekirdeği, antep fıstığı, leblebi, ceviz ve badem fiyatları arttı. Ceviz ve badem gibi ürünler, iç üretim miktarı yeterli olmadığı için ithal ediliyor. Yerli üretim yapılan fındık, kabak çekirdeği, antep fıstığı ve leblebi ise olumsuz hava koşullarından etkilendi. Antep fıstığını dolu yağışı vurdu. Fındık, yine tam olgunlaşma döneminde olumsuz hava koşullarının etkisi altında kaldı. Bu nedenle, bu ürünlerde ciddi rekolte düşüşü oldu. Bunun sonucunda da fiyat artışları kaçınılmaz oldu" diye konuştu.

KAYISI ALTIN DEĞERİNDE OLACAK

Bu yıl kayısının neredeyse hiç yetişmemesinden dolayı gelecek yıl tezgahın en değerli ürününün kayısı olacağını söyleyen Özdemir, "Kayısı bu yıl yok denecek kadar az. Hal böyle olunca fiyatı da yükseldi. Şu anda en iyi kayısı 10 liradan satılıyor. Kilosu 6 liradan satılan kayısı da var ancak o ürüne kayısı demeye bin şahit ister. Bu yılın böyle geçmesi önümüzdeki seneyi de etkileyecektir. Önümüzdeki senede tezgahın en değerli ürünü kayısı olacaktır. Çünkü kayısı ağaçları büyük zarar gördü ve telafi edilmesi uzun bir süreyi kapsayabilir. Önümüzdeki sene de aynı manzara ile karşılaşılmaması için yetkililerin erkenden önlem alması gerekiyor. Bir de bu işin ticaretini yapan insanlar türedi. Mesela geçtiğimiz sezonda antep fıstığı depolayan birisi bu yıl ürününü depodan çıkarttığı zaman yüzde 100 oranında kar edecektir. Bu da küçük esnafı olumsuz etkiliyor. Vatandaşları da olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar, fiyatların olumsuz hava koşullarından dolayı arttığını biliyor. Ancak fiyatların bu denli yüksek olmasından dolayı kuruyemiş almakta zorlanıyor" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri