Kuruyemiş ateş pahası

Konya’da kuruyemiş fiyatları cep yakıyor. Geçtiğimiz yıla oranla fiyatı artan kuruyemiş, vatandaşın bütçesini zorluyor. Konya’da kuruyemişçilik yapan Hasan Gümüşsoy, "Geçen yıla göre kuruyemiş fiyatları hissedilir seviyede yükseldi" dedi

Genellikle akşamları çayın yanında bolca tüketilen kuruyemiş şu günlerde cep yakıyor. Kuruyemiş fiyatlarının aşırı oranda yükselmesi vatandaşın bütçesini zorluyor. Eskiden kilo ile satılan kuruyemiş şu günlerde vatandaş tarafından gramla alınır hale geldi. Kuruyemişçiler fiyatlarını aşırı yükselmesini yetersiz üretim ve rekolte düşüklüğüne bağlıyor.

LEBLEBİ FİYATLARI UÇTU

Türkiye genelinde rekolte düşüklüğü nedeniyle nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkması, leblebinin de kilogram fiyatını yüzde 35 artırdı. Leblebinin ham maddesi nohudun fiyatındaki artışın ardından esnaf leblebinin kilogram fiyatını artırmak zorunda kaldı. Daha önce 18 ile 20 lira arasında satılan sarı leblebinin kilogramı yeni zamla 26 liraya yükseldi. Yeterli miktarda nohut üretimi yapılmadığı için zamların üst üste geldiğini ifade eden Adnan Efendi Kuruyemiş Satış Sorumlusu Hasan Gümüşsoy, "Leblebi fiyatları son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatların yüksek olmasında ki en etkili faktör leblebinin hammadesi olan nohudun yeterli miktarda üretilmemesi. Çiftçilerin büyük bir çoğunluğu para etmiyor diye nohut ekmedi. Durum böyle olunca ülke genelinde ihtiyaç olan nohut miktarı üretilmedi. Az üretilen nohutta aniden pahalandı" sözlerini kullandı. Nohutun pahalanması ile leblebi çeşitlerinin de ciddi anlamda zamlandığını söyleyen Gümüşsoy, leblebi fiyatlarının önümüzde ki süreçte daha da yükseleceğini söyledi. Gümüşsoy, "Şuanda sarı leblebinin fiyatı 26 lira. Önümüzde ki süreçte sarı leblebinin daha da zamlanacağını söyleyebiliriz. Yeni zamların yapılması ile sarı leblebinin fiyatı 30 liraya kadar çıkabilir" diye konuştu.

ANTEP FISTIĞINDAN YENİ REKOR

Antep fıstığının fiyatı ile rekor üstüne rekor kırdığını aktaran Gümüşsoy, yapılan zamlar ile antep fıstığının ultra lüks kuruyemiş sınıfına girdiğini ifade etti. Gümüşsoy konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: "Fiyatı yüksek olmasına rağmen piyasada kaliteli antep fıstığı bulmak çok zor. Piyasada antep fıstığı çok fazla. Ancak kaliteli ve taze ürün pek bulunmuyor. Durum böyle olunca Antep fıstığının fiyatı da bir hayli yükseldi. Antep fıstığı zaten pahalı bir kuruyemiş çeşidiydi. Yapılan yeni zamlar ile birlikte artık daha pahalı bir yiyecek oldu. Geçtiğimiz yıl 65 liraya satmış olduğumuz hakiki antep fıstığı bu yıl 85 lira oldu. Yani yaklaşık olarak yüzde 30 zam yapıldı."

CEVİZ FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Cevizin sağlık deposu olduğunu aktaran Gümüşsoy, "Cevizin sağlık deposu olduğunu herkes biliyor fakat cevizin pahalı olması halkın bütçesini zorluyor. Ceviz'in fiyatları özelliğine göre farklılık arz edebiliyor. Ceviz alırken aldığınız cevizin yerli üretim olup olmadığına dikkat edin. Piyasada yabancı menşeli cevizs atan çok sayıda işletme var. Vatandaşlarımıza yerli ceviz tüketmelerini tavsiye ediyoruz.  Kabuklu cevizi geçtiğimiz yıl 28 liraya satıyorduk. Bu yıl 34 liradan satıyoruz. Ceviz fiyatları da her kuruyemişte olduğu gibi yükseldi. Cevize yapılan zam oranı ise yaklaşık olarak yüzde 20 seviyelerinde" dedi.

BADEM ÇOK FAYDALI BİR KURUYEMİŞ

Bademin de çok faydalı bir kuruyemiş çeşidi olduğunu sözlerine ekleyen Gümüşsoy, yapılan yeni zamlar ile badem fiyatlarının da yükseldiğini kaydetti. Gümüşsoy, "Badem kuruyemişler arasında en faydalı olan yiyeceklerden birisidir. Bu yüzden bol bol tüketilmesinde fayda var. Badem fiyatlarının yüksek olması ise satışının düşük olmasına sebebiyet veriyor. Geçtiğimiz yıl 55 lira olan yerli badem bu yıl 66 liradan satılıyor. Yani yerli bademin fiyatı da yüzde 20 civarında yükselmiş" diye konuştu.  Fındık içinin de vatandaş tarafından çok sevildiğini söyleyen Gümüşsoy konuşmalarını şu şekilde tamamladı: "Fındık içi vatandaş tarafından en çok sevilen kuruyemiş arasında. Bu yüzden çokça satılıyor. Geçtiğimiz yıl 40 liradan sattığımız fındık içinin fiyatı yapılan zamlar ile birlikte 48 liraya yükseldi. Bu da yaklaşık olarak yüzde 20 zam yapıldığını gösteriyor."

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri