‘kuru Üzümde Rekolte Yüksek, Tüketim İçin Kampanya Başlatmalıyız’

Her yıl başka bir ülkenin evsahipliğinde düzenlenen Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı'nın 54.'sü, 10-12 Kasım 2014 tarihlerinde Arjantin'in San Juan şehrinde yapıldı. Bu yılki konferansa Arjantin, ABD, Avustralya, Güney Afrika,...

Her yıl başka bir ülkenin evsahipliğinde düzenlenen Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı'nın 54.'sü, 10-12 Kasım 2014 tarihlerinde Arjantin'in San Juan şehrinde yapıldı. Bu yılki konferansa Arjantin, ABD, Avustralya, Güney Afrika, Şili ve Türkiye katılırken İran ve Çin adına iletilen sunumlar da okundu. Konferansta ayrıca çekirdeksiz kuru üzüme ait üretim ve ticaret verilerinin yanısıra çekirdeksiz kuru üzümün insan sağlığına faydalarına ilişkin bilimsel çalışmalara ilişkin sunumlar yapıldı.

Konferans sunumları hakkında bilgi veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kuru üzümün dünya genelinde 1,2-1,3 milyon ton üretildiğini, bunun 700-750 bin tonunun dünya ticaretine konu olduğunu kaydetti. Bu yılki sunumlarda özellikle çekirdeksiz kuru üzümün insan sağlığına olumlu etkilerine ilişkin bilimsel bulguların aktarıldığını belirten Celep, “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gündemde olan obezite ile mücadelenin söz konusu olduğu bir dönemde, çekirdeksiz kuru üzüm gibi sağlıklı bir tüketim maddesinin daha insan sağlığına faydaları ön plana çıkarılarak ülkemizde ve tüm dünyada planlı bir tanıtım kampanyası gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Konferansta ayrıca tüm üretici ülkelerin katılımları ve katkıları ile önümüzdeki yıllarda bir jenerik (üretici ülke, tip ve markanın öne çıkarılmadığı) tanıtım kampanyası gerçekleştirilmesi konusu gündeme alındı ve bu konunun hayata geçirilmesi için Ekim 2015'te Hamburg'da gerçekleştirilecek konferans gündemine alınması kararlaştırıldı.” dedi.

HEDEF UZAKDOĞU PAZARI

Birol Celep, 2014/15 sezonunda Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 328 bin ton ile tarihi bir rekora ulaştığını kaydederek, şöyle devam etti: “Çekirdeksiz kuru üzüm, ihracata bağımlı bir ürün. Rekoltenin yüzde 80’ini ihraç etmemiz gerekiyor. Üreticinin emeklerinin katma değere dönüşmesi için önümüzdeki günlerde Uzakdoğu ülkelerine yönelik bir sektörel ticaret heyeti planlıyoruz. Uzakdoğu pazarını, Türkiye’nin kuru meyve ihracatını en fazla arttırabileceği pazar olarak görüyoruz.”

‘TÜKETİM KAMPANYASI BAŞLAMALI’

Çekirdeksiz kuru üzüm tüketimine yönelik bir kampanya başlatmak gerektiğine dikkat çeken Kuru Meyve Sektör Kurulu Üyesi ve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz de, “İngiltere gibi bir gram çekirdeksiz kuru üzüm üretilmeyen bir ülkede yıllık 100 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm tüketilirken yılda 300 bin ton civarı üretimin olduğu ülkemizde, iç tüketimin 30 bin tonda kalması düşündürücüdür. Çekirdeksiz kuru üzüm, okul çocukları başta olmak üzere her yaştan insanın günlük beslenmesinde yer alması gereken bir üründür. Çekirdeksiz kuru üzüm tüketiminin arttırılmasına yönelik bir kampanyaya başlamakta geç bile kaldık. ABD'de geçtiğimiz yıl devletin katkısı ile 15 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm, okul çocuklarına dağıtılmış. Keza AB'de de benzer bir çalışma uzun yıllardır uygulamada. Ülkemizde doğrudan insan tüketimine giden ürün, yılda 30 bin ton civarında. Bu konuyu bir an önce hayata geçirmeliyiz. ABD ve AB bu konuda bizden çok ilerideler.” görüşlerini dile getirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri