Kuru İncir Rekoltesi Yüz Güldürdü

Dünya kuru incir üretim ve ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye’nin rekolte tahmini 2013-2014 sezonunda 61 bin 900 ton olarak açıklandı.

Dünya kuru incir üretim ve ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye’nin rekolte tahmini 2013-2014 sezonunda 61 bin 900 ton olarak açıklandı. Kuru incir üretimi geçen seneye oranla yüzde 8,7 oranında arttı. Bu sezon yaklaşık 4 bin ton da stok devri öngörülüyor.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Tariş İncir Birliği ve Erbeyli İncir
Araştırma İstasyonu’nun desteğiyle 12-22 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen Ege Bölgesi kuru incir rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı. Rekolte tahmin heyeti tarafından elde edilen sonuçlar, İTB meclis salonunda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Sonuçlar hakkında bilgi veren İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, yılbaşından bu yana yaşanan iklim şartlarının ürün gelişimini olumlu etkilediğini belirterek, “Ancak son haftalarda yaşanan hava şartları rekolteyi kalite ve miktar olarak olumsuz etkilemiştir. Özellikle 17 Ağustos’ta yaşanan sağanak yağış, Germencik ve Nazilli yörelerimizde rekolteyi olumsuz etkilemiştir.” dedi. Bunun yanı sıra yıllardır devam eden aflatoksin sorununun da hala ciddiyetini koruduğunu dile getiren Şen, şöyle devam etti: “Kuru incirde herkesin bildiği gibi aflatoksin oluşumunu önlemenin yolu, ürünün toplandıktan sonra temiz kerevetlerde kurutulması, yeterli kuruluğa gelen incirlerin kalite sınıflarına göre ayrılması ve temiz bir ortamda muhafaza edilmesidir. Böyle yapıldığında aflatoksin oluşumu azalmakta, kalite artmaktadır.”

Sektörde bir başka sorunun da pestisit kalıntısı olduğuna dikkat çeken Şen, “Bütün dünyada ürünü tüketici ile buluşturan alım grupları, tüketicileri koruma amacıyla yaptıkları analizler sonucunda uygun olmayan malı iade etmekte ve bu da ülkemiz açısından döviz kaybına yol açmaktadır. Bunu da aşmanın yolu, hasattan itibaren yapılacak tüm işlemlerde hijyene dikkat etmek, kuru ve kaliteli mal üretmek için çaba sarf etmektir. Kuru incir ihracatında sorun yaşamak istemiyorsak, ortak akıl birliği içerisinde olmak zorundayız.” diye konuştu.

YILLIK 150 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Kuru incirin Ege Bölgesi’ne özgü bir ürün olduğunu dile getiren Şen, kuru incirin yıllık 150 milyon dolar döviz kazandıran geleneksel ihraç ürünü olduğunu aktardı. Dünyanın en kaliteli incirinin Ege Bölgesi’nde yetiştiğini hatırlatan Şen, yaklaşık 30 bin üretici ailesi tarafından yetiştirilen kuru incirin büyük bölümünün ihraç edildiğini kaydetti.

Önceki sezona ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özhan Şen, şunları dile getirdi: “Geçen sezon ihraç edilen kuru incir miktarı 60 bin ton civarındadır. İhracatın büyük çoğunluğunu oluşturan bütün incirlerde ortalama ihraç fiyatı ton başına 3 bin 404 dolar olmuştur. Geçtiğimiz sezon 57 bin ton rekolte tahmininde bulunmuştuk. Yaklaşık 4 bin ton stok devri göz önüne alındığında, rekolte tahminimizin başarılı olduğu görülüyor.”

‘BAKANLIK SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE BELİRLEYİCİ OLMALI’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fındık, zeytinyağı, pamuk gibi ürünleri desteklemesinin önemine vurgu yapan Şen, Bakanlığın kuru incirde de her geçen gün artan sorunların çözümünde de belirleyici rol oynamasını beklediklerini dile getirdi. Yaşanan sorunlar karşısında kuru incirin dünya piyasalarında öneminin her geçen gün arttığına işaret eden Şen, “Kuru incirin Ege Bölgesi için önemini bilmeyen bazı ihracatçılar tarafından sıradan bir mal gibi satılması oldukça düşündürücüdür. Bu sebeple kuru incir ihracatında yaşanan zorluklar artmaktadır. Rekabet kalite ile yapılmalı, dünya piyasalarına değeri daha yüksek ürünler sunulmalıdır.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri