Kurtulmuş: Bm'de Kimin Dayısı Varsa Zulüm Yapıyor, Esed De Bunu Biliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in dünyadaki sisteme güvenerek katliam yaptığını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in dünyadaki sisteme güvenerek katliam yaptığını söyledi. Kurtulmuş, Suriye'de halkına zulmeden Esed ne yaparsa yapsın, kimyasal silah da kullansa arkasında dayısı olduğu sürece sırtı yere gelmeyecek. Dünyadaki bu sistem değişmelidir. Bu sistem, gayri ahlaki bir sistemdir." dedi.

AK Parti Genel Merkezi'nin düzenlediği Kent Ekonomileri Forumu'nun Bursa toplantısına katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Suriye'de insanlık dramı yaşandığını söyledi. Kurtulmuş, "Kanaatimizce, bütün bilgileri üst üste koyduğumuz zaman Suriye’de çok önemli bir insani dram yaşanıyor. 120 bin insan ölmüş. Bazıları bunu sadece kimyasal silahla olan kısmını görüyor olabilir. Kimyasal silahla adam öldürmek suç da, bomba ve normal silahla öldürmek halkını öldürmek suç değil mi? 120 bin kişi ölmüş, 300 bin kişinin ne olduğu belli değil, kayıp statüsünde, henüz ne olduğu belli olmadığı için ‘öldü’ diyemiyorsunuz. Canım Halep, Şam, Humus yerle bir olmuş. Maalesef dünyanın gözünün önünde Suriye’de bu büyük katliam işlenmeye devam ediyor. Başta destek veren ülkeler şöyle bir haletiruhiye içerisindeydi; 'Efendim, Esed reformcu bir adam, Esed kalsın da şu rejimi değiştirelim'. İş öyle bir noktaya geldi ki; maalesef şimdi 'rejim kalsın, Esed bir müddet sonra gitsin' noktasına geldi. Her şeyden evvel bu bir insani sorumluluktur. Bizim durduğumuz nokta, Türkiye olarak tek başımıza yapacağımız ve çözeceğimiz bir şey yok. Bu bütün dünyayı ilgilendiriyor." diye konuştu.

"DÜNYADA BARIŞ KİLİDİ ORTADOĞU'DUR, AMA DAYISI OLAN ZULÜM YAPIYOR"

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin niçin değiştirilmesi gerektiğinin bir kere daha somut şekilde ortaya konulduğunu hatırlatan Kurtulmuş, dünyada ekonomik istikrar bekleniliyorsa, mutlaka siyasi istikrar olmak zorunda olduğunu dile getirdi. BM'de dayısı olanın halkına zulüm yaptığını ifade eden Kurtulmuş şunları kaydetti: "Çok net söylüyorum, dünyadaki barışın kilidi Ortadoğu'dur. Ortadoğu'da siyasi istikrarı sağlayamazsanız dünyada barışı sağlayamazsınız. Onun için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, küresel kurum ve kuruluşların rolleri gözden geçirilmek zorundadır. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Sayın Başbakanımızın yıllardır söylediğini biliyorsunuz. Biz söylediğimiz zaman bunu fantezi zannedenler Ortadoğu’daki her sorunda bunun ne kadar büyük bir zorunluluk olduğunu görüyorlar. Çünkü öyle bir sistem ki, 5 tane ülke dünyanın 195 ülkesine hükmediyor. Ruanda’da iç savaş çıkıyor, 800 bin kişi birbirini öldürüyor, 1990’lıların başında. İş, BM Güvenlik Konseyi’ne geliyor, Fransa diyor ki, 'ben buna müsaade etmiyorum'. Saraybosna’da 300 bin kişi Sırplar tarafından kesiliyor, kimin arkasında dayısı varsa BM'de, 5 tane ülkeden birisini dayısı olarak arkasına alıyorsa, zulme devam ediyor. Aynı şekilde İsrail dökme kurşun operasyonu yapıyor ve Gazze’yi işgal ediyor, BM Güvenlik Konseyi’ne geliyor, karar çıkmıyor. Çünkü İsrail’in de dayısı var. Esed de bu işleri yaparken bunları biliyordu; ne yaparsa yapsın, kimyasal silah da kullansa arkasında dayısı olduğu sürece sırtı yere gelmeyecek."

BM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Dünyadaki bu sistemin değişmesi gerektiğini vurgulayan Numan Kurtulmuş, bu sistemin gayri ahlaki bir sistem olduğunu söyledi. 'Kırmızı çizgi' sözünün çok kullanıldığını hatırlatan Kurtulmuş, kırmızı çizginin 'bizim namusumuz, burayı aşarsanız, biz orada her türlü tedbiri alırız' anlamına geldiğini kaydetti. Kurtulmuş şöyle devam etti: "Dünyada ha bire herkesin kırmızı çizgisi geçiyor. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa diyenlerin hepsi de bunları yutuyor. Çünkü dünyadaki sistem problem çözme üzerine değil, güç kimdeyse onun hakim olması üzerine kurulmuştur. Biz de Türkiye olarak, dünyada kim haklıysa onun sözünün itibar olduğu yapıya geçelim diyoruz. İçeride Kürt meselesi, Alevi meselesi, toplumsal barışı, terörü çözmüş olan bir Türkiye’nin Başbakanı bunu söylerse bunu herkes dinler. Allah’ın izniyle, 20 bin, 30 bin, 40 bin dolar seviyesine çıkmış bir ekonomiye sahip olmuş Türkiye düşünün. Böyle bir Türkiye’den dünyadaki bu yanlışlıklara karşı bir ses çıktığı zaman hatta herhangi bir teklif geldiği zaman herkes ayağa kalkar ve önünü ilikleyerek Türkiye’nin ne dediğine bakar." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri