Kurtulan olmadı: 132 ölü

Varşovadan Moskovaya doğru hareket eden Tu-154 model uçak Rusyanın başkenti Moskovaya 375 kilometre mesafede bulunan Smolensk kentinde düştü. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı, uçakta kurtulan olmadığını duyurdu.
Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Piotr Paszkowski uçakta Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşinin de bulunduğunu açıkladı. Ria Novosti haber ajanının Olağanüstü Hal Bakanlığı yetkilisi Vladimir Markin’den aldığı bilgiye göre, uçakta 132 yolcu vardı.
Uçağın Smolensk kentinde bulunan askeri havalimanına iniş yaparken 300-400 metre mesafede düştüğü kaydedildi. Askeri alana 1.5 kilometre uzağa düşen uçağın yoğun sis nedeni ile düşmüş olabileceği üzerinde duruluyor.
Polonya Cumhurbaşkanı ve Polonyalı heyetin Katın, kentinde düzenlenen anma törenlerine katılmak için geldikleri gelen bilgiler arasında.

Putin uçağın düştüğü Smolensk kentine hareket etti       
 
Varşova’dan Moskova’ya doğru hareket eden Tu-154 model uçağı Rusya’nın başkenti Moskova’ya 375 kilometre mesafede bulunan Smolensk kentinde düştü. TSİ 09:50’de meydana gelen feci kazada aralarında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşinin de bulunduğu 132 kişi hayatını kaybetti.

Rusya Başsavcılığı Soruşturma komisyonu sözcüsü Vladimir Markin basına verdiği bilgide uçakta 132 kişi olduğunu ve tamamının öldüğünü duyurdu. Uçağın Smolensk kentinde bulunan askeri havalimanına iniş yaparken 400-500 metre mesafeden düştüğü belirtiliyor.

Rossiya-24 devlet televizyonuna konuşan Smolensk bölgesi valisi Sergey Anufriyev, “Polonya Cumhurbaşkanlığı uçağı iniş esnasında düştü. İlk bilgilere göre uçağın ağaçlara çarptığı anlaşılıyor. Uçakta bulunan yolculardan hayatta kalan olmadı.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Polonya Cumhurbaşkanı’nın da hayatını kaybettiği uçak kazasının Polonyalı yetkililerle birlikte araştırılacağını söyledi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de oluşturulan araştırma komisyonu ile birlikte bölgeye hareket etti.

DÜŞÜŞ NEDENİ KÖTÜ HAVA KOŞULLARI OLABİLİR

Askeri alandan 1.5 kilometre uzağa düşen uçağın yoğun sis nedeni ile düşmüş olabileceği üzerinde duruluyor. Rus Tu-154 model uçakların sıklıkla arıza yaptıkları bilinirken, pilotaj hatası üzerinde de duruluyor. Belarus havalimanı yetkililerinin kötü hava koşulları ile ilgili Polonya uçağını uyardığı da gelen bilgiler arasında.

Polonya Cumhurbaşkanlığına ait uçağın Sovyet yapımı Tu-154 model ve 20 yaşında olduğu açıklandı. Polonyalı yetkililerin uçağı değiştirmek için girişimde bulundukları, ancak fon eksikliği nedeni ile kararın ertelendiği belirtiliyor.

Altısı son beş yılda olmak üzere bugüne kadar Tu-154 model uçaklar 66 kez kaza yaptı. Rusya havayolu şirketi son dönemde Tu-154 model uçakları servisten kaldırmıştı.

KATİN KATLİAMI ANMA TÖRENLERİNE GELİYORLARDI

Polonya Cumhurbaşkanı ve Polonyalı heyetin İkinci Dünya Savaşı sırasında 20 bin Polonyalı askerin hayatını kaybetmesine neden olan Katın katliamının 70. yıl anma törenleri için geldikleri belirtiliyor. Rusya Başbakanı Putin, Polonyalı meslektaşı Donald Tusk’la birlikte 7 Nisan’da Katın katliamının gerçekleştiği ormanlık bölgede bir anıt açılışı yapmıştı.

Uçakta Polonya Cumhurbaşkanı ve eşinin yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor, Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Kremoer de yolcular arasında bulunuyordu.

Vorşavo’da Başbakan Donald Tusk hükümeti olağanüstü toplantıya çağırdı.

Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski’nin bir kızı ve iki torunu bulunuyordu.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri