Kürtler 81 ilimize sahip çıkıyor

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer, Türkiye'de eyalet tehlikesinin olmadığını belirterek "Kürtler, 81 kente sahip çıkıyor" dedi.

Değer, görüşme notlarından devletin Öcalan'la anlaştığının görüldüğünü de kaydetti.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, Türkiye'nin, Irak, Suriye ve İran gibi olmayacağını belirtti. Değer, "Türkiye'de eyalet tehlikesi yok. Kürtler, 81 kente sahip çıkıyor. Türkiye'yi de ayakta tutan bu. Kardeşlik, kan bağı, sahiplenme ve tabi İslamiyet. Türkiye'nin tapusu 75 milyonun cebindedir" dedi.

Değer, Diyarbakır'da BDP'liler dahil birçok kesimle temasının ardından BUGÜN'e önemli değerlendirmelerde bulundu. Değer, kamuoyuna yansıyan görüşme notlarından, devletin Öcalan'la anlaştığının görüldüğünü belirtirken, uzlaşılan başlıkları "PKK'nın çekilmesi ve silahsızlandırılması, Avrupa'da ve Kandil'de PKK'nın mali, askeri ve sayısal verilerin belirlenmesi ve yeni Anayasa" şeklinde sıraladı.

GÜL DEVREYE GİRMELİ

PKK'nın silah bırakarak sınır dışına çekilmesi gerektiğini vurgulayan Değer, bunun için öncelikle PKK'nın ateşkes ilan etmesini istedi.  Değer, PKK'nın silahsızlanması ve sınır dışına çekilmesi sonrasındaki aşamaları "Kandil'in boşaltılması, PKK'lıların Türkiye'ye dönüşü ve topluma kazandırma projeleri" olarak sıraladı. PKK sınır dışına çıkarken provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Değer, süreci "kanunla kurulacak bölge valiliği niteliğinde sivil bir kurumun" götürmesini istedi.     

Değer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesi ve Cumhurbaşkanlığı'na bağlı komisyon kurulması gerektiğini de dile getirdi. Değer, "Meclis'te ya da Başbakan'ın doğrudan müdahil olacağı komisyonda çalışmalar siyasi tartışmalar nedeniyle tıkanacaktır. Cumhurbaşkanlığı kurumu, uzlaşıyı sağlayacaktır. Çözüm süreci çözümsüzlüğü getirirse kaos ihtimali var" dedi.

BÜTÇE GEREKİR

Değer, Mahmur kampının boşaltılması sonrası buradaki Kürtlerin, Türkiye'de yerleşimi ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için özel bütçe hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

VATANDAŞ REHABİLİTE EDİLMELİ

Türkiye kamuoyunu ikna etmenin sorunun çözümünde en önemli başlıklardan birisi olduğunu söyleyen Değer, "75 milyon yurttaşımıza atılacak adımlar öncesi ve sonrası  toplumu yeniden ikna edecek bir program hazırlanmalıdır. Türklerin, Kürtlerin ve herkesin bu çatı altında birlikte yaşamanın koşulları anlatılmalı ve ikna edilmelidir. Türkiye'nin doğusu ve batısı için rehabilitasyon programı hazırlanmalıdır. Kolay bir süreç değildir" dedi.  

EYALET OLMAZ KÜRTLER 81 İLDE VAR

Türkiye'nin, Irak, Suriye ve İran gibi olamayacağını belirten Değer, buradaki Kürtler’in tek bölgede yaşadığını bu nedenle bölgesel ya da eyalet yöntemleri olabileceğini belirtti. Değer, şöyle devam etti: "İran, Suriye ve Irak'taki Kürtler, Şiiler, Araplar ve diğer halkların yaşadığı yerlerde bir arada yaşamıyor. Zorunlu temaslar dışında ilişkileri yok. Kız alıp vermek bile nadir. Ancak Türkiye'de Kürtler, en çok İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin'de yaşıyor. Yüzyıllardır kız alıp vermişiz. Kürtler, 75 milyonla et ile kemik olmuş. Eyalet tehlikesi asla yoktur."

CHP KÜRTLERLE KUCAKLAŞMALI

Değer, CHP'ye Kürtlerin hassasiyetlerine dikkat etmeleri uyarısında bulunarak, "Bazı CHP milletvekilleri, yeni Anayasa'nın bazı maddelerine büyük direniş gösterecektir. Edebilir ancak toplumun hassasiyet gösterdiği konulara dikkat etmelidir. Toplumsal gerginlikten ve toplumsal ayrıştırmaktan uzak durmalıdır. CHP 'kredi verdik' söylemi yerine Kürtlerle kucaklaşmalıdır" dedi.

BDP BÖLÜNÜR

BDP'nin bölge partisi olmaktan çıkarak Türkiye partisi olması gerektiğini ifade eden Değer, bunun için BDP'nin demokratik Türkleri bünyesine alması gerektiğini vurguladı. Değer, BDP'nin Türkiye partisi olamaması durumunda bölünebileceği uyarısında bulundu.

EZELHAN ÜSTÜNKAYA - BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri