Kurtlar vadisi pusu için açıklama

'Kurtlar Vadisi Pusu' adlı dizide bazı sahnelerin Topkapı Sarayı'ndaki 'Kutsal Emanetler'in bulunduğu odada çekilmesi tartışma yaratırken iznin nasıl alındığı noktasında yeni iddia gündeme geldi
Hz. Muhammed'in hırkası ve kılıçları gibi değerli emanetlerin muhafaza edildiği Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde Kurtlar Vadisi Pusu'nun çekimleri yapıldı. Tarihçiler bu duruma tepki gösterirken, yetkililerin senaryoda tarihî eser kaçakçılığıyla ilgili mesajlara yer verilmesi karşılığında çekime izin verdiği öğrenildi. 'Kurtlar Vadisi Pusu' adlı dizinin perşembe günü ekrana gelecek bölümüne ait bazı sahnelerin Topkapı Sarayı'ndaki 'Kutsal Emanetler'in bulunduğu odada çekilmesi tartışma oluşturdu. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuran dizinin yapımcı şirketi Pana Film, Topkapı Müze Müdürü İlber Ortaylı ile İstanbul Kültür Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinin de bulunduğu değerlendirme ekibinin onay vermesi ile Kutsal Emanetler bölümüne girdi. Ancak yetkililer, dizinin burada çekimi için bazı şartlar koydu.
Buna göre, flaşlı fotoğraf çekiminin bile yasak olduğu mekânda, ilk etapta kamera ışıklarının Peygamberimiz'e ait emanetlerin üzerine direkt yansıtılmaması sağlandı.
Dizinin senaryosunda da, Kutsal Emanetler başta olmak üzere, tarihî eserlerin korunması, tarihî eser kaçakçılığı gibi önemli konulara gönderme yapılmasını sağlayan diyalogların yer alması şartı sunuldu.
Bakanlık yetkililerinin isteği doğrultusunda, dizinin başrol oyuncusu Polat Alemdar önümüzdeki bölümde eser kaçakçılığı ile ilgili önemli mesajlar verecek.
Ortadoğulu turistlere de mesaj var
Öte yandan, dizinin Ortadoğu ülkelerinde çok sayıda takipçisinin olması, iznin verilmesinde önemli rol oynadı. Yetkililer dizideki sahnelerle, turistlerin dikkatinin buraya çekilebileceği düşüncesi ile hareket etti. Mekânda ilk kez çekim yapıldığını yalanlayan Bakanlık yetkilileri, daha önce Ramazan programları için alanın çekimlere açıldığını ve orada da kamera ışıklarının engellenmesi şartının yerine getirildiğini açıkladı. Konuyla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde çekim iznini kimin verdiğini araştıracağını söyledi.
ZAMAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri