Kürtçe Eğitim Verecek Olan Okullar Eğitime Başladı

Cizre’de gayriresmî Kürtçe eğitim verecek olan okulun açılışı, kaymakamlık önündeki basın açıklamasından sonra yapıldı. Açılışa HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Cizre Belediye eşbaşkanları Leyla İmret ile Kadir Konur da...

Cizre’de gayriresmî Kürtçe eğitim verecek olan okulun açılışı, kaymakamlık önündeki basın açıklamasından sonra yapıldı. Açılışa HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Cizre Belediye eşbaşkanları Leyla İmret ile Kadir Konur da katıldı.

Güneydoğu’da Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin öncülüğünde üç ilde kurulan Kürtçe ilkokullarının tabelası asıldı. Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde kurulan okullar bugün açıldı. Cizre’deki okulun açılışı, yürüyüşten sonra yapıldı.

Cizre Kurdi-Der binası önünde toplanan grup, birlikte yürüyüşe geçti. Sanat Sokağı’nda yürüyüş yapan kalabalık, Cizre Kaymakamlığı binasının önüne geldi. Burada Kürtçe olarak basın açıklaması yapan grup, daha sonra tekrar yürüyüşe geçip Kürtçe okulun olduğu Nur Mahallesi Botaş Caddesi’ne geçti. Nur Mahallesi sınırına kadar kitleyi takip eden güvenlik güçleri, olayların sıkça yaşandığı Dörtyol mevkisinde geri çekildi. Nur Mahallesi’ne geçen grup, okulun açılışını yaptı.

Cizre'de Kürtçe eğitim verecek olan okula 'Bêrîvan İlkokulu' adı verildi. Bugün açılan 'Bêrîvan İlkokulu'nda ilk ders zili, anadilde çaldı. 100 kişilik kontenjanı olan Kürtçe okula, şimdiye kadar 90 öğrencinin kayıt yaptırdığı bildirildi. Okul, 65 aylık ile 6 yaş arasındaki çocukların kayıtlarını kabul ediyor. Bêrîvan İlkokulu, 5 sınıftan oluşuyor ve bu sınıflarda 5 öğretmen görev yapıyor. Okulda önce anadil üzerinde durulacak, bunun yanı sıra müzik, beden, hayat bilgisi, matematik gibi dersler Kürtçe olarak işlenecek.

Bêrîvan İlkokulu'nun kullandığı bina, Cizre Belediyesi tarafından halk ve taziye evi olarak inşa edilmişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri