Kürt Temsilci: Türkiye, Suriye’de Özerk Kürt Yönetimine Karşı Değil

Kürt Milli Konsey Türkiye Temsilcisi Behzad İbrahim, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin özerklik ilan etmesinin Türkiye için bir sorun oluşturmadığını savundu.

Kürt Milli Konsey Türkiye Temsilcisi Behzad İbrahim, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin özerklik ilan etmesinin Türkiye için bir sorun oluşturmadığını savundu. Türkiye’nin Özerk Kürt yönetimine karşı olmadığını ifade eden İbrahim, “Davutoğlu, bir Kürt gruba ‘ben Kürtlerin federal veya özerk yönetimine karşı değilim’ dedi. Bunu resmi olarak Kürt gruba söyledi. Bunu hem Ankara’da hem de diğer görüşmelerinde ifade etti. Türkler, Erdoğan hükümeti Kürtlerin haklarının karşısında değiller.” dedi.
Kürt Temsilci Behzad İbrahim, Cihan Haber Ajansı (Cihan)’a verdiği özel mülakatta PYD’nin Suriye’de özerklik ilanı, olası tepkiler, Barzani’nin Diyarbakır ziyareti ve bölgesel gelişmeler ile ilgili çarpıcı değerlendirmede bulundu.

İbrahim, Esed yönetimine karşı ilk olarak Kürtlerin 2004 yılında Kamışlı’da bir futbol maçında çıkan olaylarda bir ayaklanma başlattıklarını ifade ederek, “Araplar bizi destekleselerdi Esed’i o zamandan devirebilirdik” açıklamasında bulundu.

2004 YILINDA AYAKLANDIĞIMIZDA ARAPLAR DESTEK OLSALARDI ESED’İ O GÜN DEVİRİRDİK

Kürtlerin 2004 yılı olaylarında hazırlıksız ayaklandıklarını anlatan İbrahim, “Kamışlı’da iki takım arasında bir futbol müsabakası vardı. Karşı taraftarlar, Kürtlere hakaret ederek önde gelenlerine küfretmeye başladı. Olaylar çıktı. Kamışlı valisi ilk ateş eden oldu. Askeri birlikler çağrıldı. Çatışmalarda 35 Kürt genci öldürüldü. Kürtler ayaklanarak tüm Kamışlıyı ele geçirdiler. Amude şehrinde Hafız Esed’in heykelini yıktılar. Kürt bölgelerinin tamamı kontrollerine girdi. Halep’e kadar ilerlediler. Ayaklanma Şam’da Esed’in Şam’daki Sarayı’na kadar ulaştı. Esed’in tahtını sarstılar. Daha sonra önde gelen Kürtler araya girerek olayı bitirdiler. Çünkü Esed yönetiminin bu tür olaylarla nasıl mücadele edeceğini biliyorlardı. O gün Arap kardeşlerimiz bize destek verselerdi Esed yönetimini devirirdik.O dönemde uluslar arası ve bölgesel ortam Esed’i devirmek için çok uygundu. Ancak Arap kardeşlerimiz destek olacaklarına bize saldırdılar.” Siteminde bulundu.

PYD’nin Esed yönetimi ile bağlantılı olduğu yönündeki eleştiriler konusuna değinen İbrahimi, PYD’nin bu iddiaları reddederek kendi üslupları ile muhalefet yaptıklarını söylediklerini aktardı.
İbrahim, “PYD son 10 yıldır Esed yönetimi ile aralarının iyi olmadığını biliyoruz. Ancak şu an durum bunun aksi yönde. Esed yönetimi kendilerine özerklik vaadinde bulunduğu konusunda ise bu durum onlara sorulmalı. Bununla ilgili bize bir şey söylemediler. Fakat özerklik konusu ile ilgili bu teklif kimden gelirse gelsin Kürtler bunu reddetmez.” ifadelerini kullandı.

ESED OLSA DA OLMASA DA SURİYE’DE KÜRTLER HAKLARINI ALACAK

Behzad İbrahim, Esed’in kalması yada gitmesi durumunda Kürtler için çok büyük bir değişiklik olmayacağı görüşünde. “Esed gitse de kalsa da yeni Suriye Kürtler için çok daha iyi olacak” diyen İbrahim, “Geçmişte Kürtlerin hiçbir şeyi yoktu. En basit haklarımızdan bile mahrumduk. Kimliğimizden bile mahrumduk. Şimdi kimliğimizi aldık. Geleceğin Suriye’sinde kendimizi ve haklarımızı savunacağız.İster Esed olsun, ister olmasın. Suriye eski Suriye olmayacak. Kürtlerin bu ülkede bir yeri olacak” açıklamasında bulundu.

KÜRTLER ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKMAZSA DÜNYA ÖZERKLİĞİ DESTEKLER

Kürt Temsilci, PYD’nin birkaç gün önce Suriye’de özerklik ilan etmesinin güvenlik boşluğundan kaynaklandığın ileri sürdü. Söz konusu bölgeleri yönetme konusunda PYD’nin attığı adımda hiç bir sorun görmediklerini söyleyen İbrahim,”Suriye’de Kürtler tarafından özerk yönetim, federal sistem kurulması konusunda, Kürtler arasında bir çatışma çıkmaması durumunda uluslararası toplum olumlu tavır alacak. Ancak diğer (Kürt) siyasi gruplar arasında sorunlar çıkarsa o zaman durum değişir. Ben bir Kürt olarak kendi şahsi görüşümü söylüyorum. Her hangi bir Kürt bölgesinde özerkliği desteklerim. “ dedi.

TÜRKİYE, SURİYE’DE ÖZERK KÜRT YÖNETİME KARŞI DEĞİL

Kürt Temsilci İbrahimi Türkiye’nin en üst düzeyde ve resmi bir şekilde Suriye’de Kürtlerin özerk yada federal yönetim kurmasına karşı olmadığını açıkça kendileriyle paylaştığını aktardı.
Türkiye’nin tutumu konusunda konuşan İbrahimi, ”Ben Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun söylediği şeyden bahsetmek istiyorum.Davutoğlu, Kürt gruba ben (Suriye’de) Kürtlerin federal veya özerk yönetimine karşı değilim dedi. Bunu resmi olarak Kürt gruba söyledi. Bunu hem Ankara’da hem de diğer görüşmelerinde ifade etti.Türkler, Erdoğan hükümeti Kürtlerin haklarının karşısında değiller. Ancak bizim Türk hükümetinden isteğimiz Kürt meselesini çözsünler. Eğer Türkiye’deki Kürtlerin sorunu çözülürse tüm Ortadoğu’daki Kürtlerin sorunu çözülür. Biz PKK ile Türk hükümeti arasında ister gizli, ister açık tüm görüşmeleri destekliyoruz. Bu görüşmelerin başarılı olmasını arzuluyoruz. Bunun da Türkiye’nin güven ve istikrarına hizmet edeceğini düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

FEDERAL KÜRT YÖNETİMİN TÜRKİYE’YE ZARARI OLMAZ

Suriye’de federal ya da özerk bir Kürt yönetimin Türkiye’nin zararına olmadığını savunan İbrahimi, aksine bunun Türkiye’nin yararına olduğunu söyledi. İbrahimi, “Biz Osmanlılar döneminde en büyük ikinci millettik. Şu an Irak’ta Kürt bölgesinde Irak hükümeti ile sorunlar çıktığında Osmanlı’dan kalma belgeleri ortaya koyarak bu sorunları çözüyoruz. Kuzey Irak’taki örnek ortada. Şu an Türkiye ile çok güçlü ilişkiler var. Milyarlarca dolara varan ticaret hacmi var. Şu anki dünya sistemi tamamen çıkarlara dayanıyor. Sınırlardan ziyade çıkarlar, dostluk ve düşmanlıkları belirliyor. Suriye’de Özerk Kürt yönetim olması durumunda ekonomik olarak tümüyle Türkiye ile bağlantılı olacak. Çünkü başka bir çıkış kapısı yok. Bunun için gelecekte çok iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. “ diye konuştu.

KÜRTLER ARASINDA GÜÇ MÜCADELESİ VAR

Bölgede Barzani, PKK ve PYD arasında bir güç mücadelesi olduğuna dikkat çeken İbrahim, tüm tarafların ana hedefinin bölgedeki Kürtlerin lideri olmak olduğunu kaydetti. İbrahim, “Kürdistan bölgesinde en güçlü olan PKK ve Barzani arasında Kürtleri kimin yöneteceği savaşı var. Sonuç olarak Suriye’deki Kürtleri kim yönetimi altına alırsa tüm Kürtleri o yönetecektir. “ görüşünü savundu.

BARZANİ ZİYARETİ, DİYARBAKIRDA SEÇİM SONUCUNU ETKİLEMEZ

Açıklamalarında KDP lideri Mesut Barzani’nin Diyarbakır ziyaretini değerlendiren İbrahim, bu ziyaretten memnuniyet duyduklarını söyledi.
Hükümetin Barzani’nin ziyaretini Diyarbakır’ı almak için bir siyasi hamle olarak değerlendirmeye çalıştığı iddialarını değerlendiren İbrahim, ”Diyarbakır seçimlerinde kimin kazanacağını elbette halk belirleyecek. Ancak BDP’nin bölgede önemli bir alt yapısı var. Diyarbakır BDP’nin de kalesi. Bu ziyaretin seçimlere çok bir etkisi olacağını sanmıyorum. BDP seçmeninin partilerini terk edeceklerine de ihtimal vermiyorum. Bunu Seçimlerde hepimiz göreceğiz” diye konuştu.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri