ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceği ihtimali varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, artan jeopolitik riskler yukarı yönlü hareketi sınırlıyor. Rusya ile Ukrayna arasında gerilimin artması ve Fed'in enflasyonla mücadelesinin öngörülenden daha uzun sürebileceği endişeleri fiyatlamaları zorlaştırdı.
Jeopolitik gerginliklerin yanı sıra ABD'de başkan seçilen Donald Trump ile Fed yönetimi arasında çıkabilecek olası uyuşmazlıklar da piyasalarda oynaklığın artmasında etkili olurken, salı günü açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 6-7 Kasım'daki toplantısının tutanaklarından alınacak sinyaller Fed'in gelecek projeksiyonlarına yönelik mesaj verecek.
Analistler, Fed'in gelecek ayki toplantısında vereceği karara dair belirsizliğin sürdüğünü belirterek, yeni haftada açıklanacak verilerin para politikalarında atılacak adımlar hakkında ipuçları verebileceğini ifade etti.
ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık görevine başlayacak Trump'ın izleyeceği politikaların enflasyonist baskı oluşturabileceği kaygıları varlığını korurken, Trump'ın kabine oluşturma çalışmaları da yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Geçen hafta Cantor Fitzgerald Üst Yöneticisi (CEO) Howard Lutnick'i Ticaret Bakanı olarak aday gösteren Trump'ın Hazine Bakanlığı için önereceği isim bekleniyor. Kabinede yer alacak isimler, Senato onayının ardından görevlerine başlayabilecek.
Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler zayıflarken, bankanın aralık ayında yüzde 52 ihtimalle 25 baz puan indirim yapacağı, politika faizini yüzde 48 ihtimalle sabit bırakacağı öngörülüyor.
Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed), ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğinin finansal istikrara yönelik en önemli risk olarak görüldüğünü bildirdi. Fed'in, Amerikan finansal sistemindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Finansal İstikrar Raporu'nda ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin listenin başında yer aldığı belirtildi. Bu durumu Orta Doğu'da tırmanan gerilim ile son ankette de sıklıkla dile getirilen politika belirsizliğinin takip ettiği anlatıldı.
Raporda, "ABD'nin mali borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler en çok belirtilen risk oldu. Artan Hazine ihraçlarının özel yatırımları engellemeye başlayabileceği veya ekonomik durgunlukta politika tepkilerini kısıtlayabileceği kaydedildi." değerlendirmesinde bulunuldu.
ABD'nin resesyona girme riskinin de listenin üst sıralarında yer aldığı belirtilen raporda, önceki 6 anketin 5'inde ilk sıralarda yer alan kalıcı enflasyonist baskılar ve kısıtlayıcı para politikası duruşunun etkilerine ilişkin riskin bu kez daha az dile getirildiği kaydedildi.
Bu arada ülkede imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), kasımda aylık 0,3 puan artarak 48,8 ile piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Hizmet sektörü PMI, aynı dönemde 2 puan artarak 57 ile 32 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI ise kasımda aylık bazda 1,2 puan artarak 55,3 ile 31 ayın en yüksek seviyesini kaydetti.
Küresel ekonominin savaş atmosferine girebileceği ve Trump'ın yüksek tarife tehditleri risk algısını yükseltirken, güvenli liman varlıklara talebi artırdı. Tahvil piyasalarında gelişmeleri takiben alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta yüzde 4,41 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı haftalık bazda yaklaşık yüzde 6 artışla 2 bin 715 seviyesine ulaştı.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler'in 20 Ocak 2025'te görevini bırakacağını açıklaması sonrası Bitcoin'in fiyatı 99 bin doları aşarak rekor tazelerken 98 bin 600 seviyelerinin üzerinde dengelendi.
Brent petrolün varil fiyatı ise haftayı yüzde 5,3 artışla 74,6 dolardan tamamladı.