Küresel hırs kriz çıkardı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel finans krizinin hırs ve açgözlülük nedeniyle ortaya çıktığını belirterek, "Toplum zevk ve para esareti içerisinde. Bu mutluluk getirmiyor" dedi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Konya Ticaret Odası (KTO) ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından düzenlenen İkinci Uluslararası İslam Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri konulu kongrenin açılış otorumu, Dedeman Otel'de yoğun katılımla gerçekleşti. Kongreye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Vali Muammer Erol'un yanı sıra  çok saydı protokol üyesi ve  akademisyen katıldı. Kongreye İslam ülkelerinden de katılım oldu. Konuşmalar Arapça'ya da çevrildi.

MEVLANA DİYARINI TEBRİK EDİYORUM

Kongrede konuşan ve kongrenin önemli bir noktaya dikkat çektiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "19 yıl aradan sonra bu kongrenin yapılması hem anlamlı hem de ayıp. Kongreye 19 yıl ara verilmemeliydi. Kongre için Mevlana diyarını tebrik ediyorum" dedi. Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren ve küresel finans krizinin hırs ve açgözlülük nedeniyle ortaya çıktığını belirten Şimşek, "Şu an hiçbir değerin olmadığı bir düzen var. İnsanın sadece ekonomik mahlukat olarak görülmesi sakıncalıdır. Sistemde sıkıntı var. Gelecek nesillere nasıl bir dünya bırakacağız? Ülkelerin sadece ekonomik gelişmişliği de yetmez. Değerlere ihtiyaç var. Ulus devletler ortak sorunlara kendi penceresinden baktığı için çözüm üretemiyor. Sorunlarla ilgili çok şey söyleniyor, çok toplantı yapılıyor ama çözüm yok. İnsani olan aynı zamanda İslami değerlere uygun olandır. İslam ülkelerinde bile bu değerler yeterince öğretilmiyor ve günlük hayata uygulanmıyor" şeklinde konuştu.

BÜYÜK OYUNLAR DEVREYE SOKULDU

Batı'nın 100 yıl önce büyük oyunlar oynadığını belirten Şimşek, Osmanlı'nın sunni oyunlar neticesinde parçalandığını, 100 yıl sonra yani şu an yine büyük oyunların devreye sokulduğunu aktardı. Batı sınırları kaldırıyor, bu coğrafyada ise etnik ve mezhepsel çatışmalar nedeniyle kan ve gözyaşı var. Şunu da vurgulamak gerekiyor; toplum zevk ve para esareti içerisinde. Bu mutluluk getirmiyor. Standart düşünme tarzından ve makro ekonomik düzenden kurtulup İslami bir bakış açısına dönmeliyiz. Geleneksel bankacılık sisteminde de ciddi sıkıntılar sözkonusu. Katılım bankalarının yanı İslami bankaların payı yüzde 5. Bu pay 2023 yılında yüzde 20'ye çıkar. Ticari ilişkilerin gelişmesine de büyük önem vermeliyiz" ifadelerini kullandı.

İSLAM ÜLKELERİ GERİ KALDI

KTO Başkanı ve Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk de, "İslam ülkeleri, dünya topraklarının altıda birine, dünya nüfusunun dörtte birine, dünya petrol rezervlerinin ise yüzde 65'ine sahip. Doğal gazın yüzde 65'ine sahip iken; dünya ticaret hacminde Müslüman ülkelerin birbirleriyle ticareti yüzde 18 seviyesindedir. Petrol ve doğal gazı çıkarırsak bu oran yüzde 8'e inmektedir. Diğer taraftan İslam ülkeleri ellerindeki potansiyeli yeterince değerlendirememekte, Allah'ın sunduğu zenginliklerden yeterince yararlanamamaktadır. En zengin ve en fakir İslam ülkesi arasında gelir seviyesi olarak tam 220 kat fark bulunmaktadır. 21 İslam ülkesi ise en az gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. İslam ülkeleri ABD ve Avrupa yerine kendi aralarında ticaretlerini artırırlarsa birçok İslam ülkesi şu an yaşadığı ekonomik sıkıntılardan kurtulacaktır. İslam ülkelerinin birbiriyle ticaretini yetersiz görmekteyiz" diye konuştu. 

ÜLKEMİZİ BÜYÜTMEYE KARARLIYIZ

Katılımcılara Konya ekonomisi hakkında da bilgi veren Öztürk, "Bugün sadece burada tüm İslam dünyası için son derece önemli olan İslam Ticaret Hukuku kongresini gerçekleştiremiyoruz. Türkiye'nin merkez şehri olma yolunda hızla ilerleyen Konya'nın İslam dünyasının finans merkezi olması misyonu için de tarihi bir adımı hep beraber atıyoruz. Türkiye ekonomisinde 'ikinci Marmara' olarak adlandırılan Konya, bugün 178 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatımızı 13 yılda bin 500 oranında artırdık. Türkiye ortalamasının yarısının altında işsizlik rakamlarıyla bu alanda büyük bir başarı elde ettik. Dünya şehri olan Konya, Türkiye'nin her alanında merkez şehir olmayı hak ederken, İslam dünyasının da finans merkezi olmaya adaydır. Konya olarak ülkenin hedeflerine katkı vermeye devam ediyoruz. Konyalı müteşebbisler ile hem şehrimizi hem de ülkemizi büyütmeye kararlıyız" sözlerini kullandı.

SOMUT ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULACAK

Kongre hakkında katılımcıları bilgilendiren NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit ise, ekonomik hayatın dini ve İslami değerlerden bağımsız olmadığını söyledi. İktisadi hayatın İslami değerlere göre yeniden dizayn edilmesi gerektiğini belirten Bayyiğit, kongre hakkında şunları söyledi: "Kongre 15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ticaret ve finans alanındaki güncel İslami problemlerle ilgili somut çözüm önerileri ortaya konulacak. Türkçe, Arapça, ve İngilizce olmak üzere  3 dilde sunumlar yapılacak ve sonuç bildirileri de yine 3 dilde yayınlanacak. Kongremizi 4 yıl sonra yeniden düzenleyeceğiz." Kongrenin açılış programında Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadaği de akademisyenler adına bir konuşma yaptı. KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise, Türkiye'nin gözü ve gönlünün İslam Ticaret Hukuku Kongresinde olduğunu belirterek, kongrenin önemine dikkat çekti. Kongre Prof. Dr. Hayrettin Karaman'nın Ticaret ve Faiz konulu açılış konferansı ile devam etti. Kongre 18 Ekim'e kadar devam edecek.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri