Kurbanın sözlük anlamı “kendi çıkarı için birini yada bir şeyi feda etmek” demektir. Dini terminoloji de ise Zilhicce ayının 10’nunda başlamak üzere dört gün süren, tüm dünya Müslümanları tarafından idrak edilen vacip bir görevdir. Aynı zamanda diğer bir farz görev olan hac zamanı da bu günlerde gerçekleştirilir. Dolayısı ile maneviyatı yüksek, bol kazançlı ve faziletli günlerdir.
Böyle güzel günlere ulaştırdığı için, Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Sonsuz, sınırsız hamd-ü senalar olsun.
Allah-ü Teala ümmet-i Muhammedin kurbanını şimdiden kabul buyursun, tekrarını nasip etsin inşaallah.
Kafirlerin zulümleri altında ezilen tüm dünya Müslümanlarının, Allah yar ve yardımcısı olsun. Bu imansızları ıslah etsin, ıslah olmazlarsa Kahhar ismiyle kahr-ü perişan etsin inşallah! diye dua ediyoruz.
Bayramın kardeşlik duygusu ve düşüncesi çerçevesinde yaşayıp, kazasız belasız geçirmemizi niyaz ediyoruz.
Son günlerde özellikle Konya’da yaşanan birkaç önemli şahsiyetlerle alakalı ve sosyal medyada dolaşan tecessüs, gıybet ve dedikoduların son bulmasını diliyoruz. Bu tür davranışların kimseye fayda-çıkar gibi bir sonuç menfaat sağlamadığı gibi, karşımızdaki kişileri rencide eder, üzülmelerine sebep oluruz.
Zaten Rabbimiz bu tür davranışlardan kaçınmamızı şiddetle uyararak Hucurat-12 ayetinde şöyle emreder;
"Ey iman edenler! Zandan çok kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz de kiminizin gıybetini yapıp arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah 'tan korkum. Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.”
Toplumsal hayatımızı İslam’a göre dizayn edemediğimiz için Ömer Hayyam’ın şu dizeleri çok manidardır;
Bir elde kadeh, bir elde Kur’an
Bir helaldir işimiz, bir haram
Şu yarım yamalak dünyada
Ne tam kafiriz, ne tam Müslüman!
Kurban Bayramınız mübarek olsun Allah’a emanet olunuz.