Kurbana faiz bulaştırmayın

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bankalar kredi verme yarışına girdi. Her bayram döneminde olduğu gibi bu bayramda öncesinde bankalar cazip kredi teklifleriyle vatandaşı faiz tuzağına düşürüyor

Kurban Bayramı'na bir hafta kala bankalarda kredi yarışı başladı. Her banka farklı kredi oyunlarıyla vatandaşı kandırıyor. “Bayramda ihtiyaç çok”, “Bayram tatiliniz bizden”, “Kurbanda faizleri düşürdük” gibi sloganlarla özendirici reklam yapan bankalar, vatandaşı İslam'ın kurallarından uzaklaştırıyor. Özel bayram kredileriyle avantajlı faiz oranı verdiklerini belirten bankalar, sözde küçük taksitlerle ödeme kolaylığı sağlıyor. Kurban Bayramı'nda masraflarla karşı karşıya kalan vatandaş, kurbanını faizli alıyor.  Borç batağına düşen vatandaş, kurbanını kesebilmek için yine bankalardan taksitli ve faizli kredisini çekiyor. Bunun sonucunda da vatandaş, yıl boyunca borç batağından bir türlü kurtulamıyor.

AKRABA ZİYARETLERİ KOPUYOR

Bankalar aynı zamanda batı endeksli reklamlar yaparak Kurban Bayramı'nı tatil fırsatı olarak değerlendiriyor. Vatandaş her geçen gün bayramın hassasiyetlerinden uzaklaşarak, akraba ziyaretlerinden bir bir kopuyor.  Ekonomistler, vatandaşın ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapması gerektiğini belirtiyor. Vatandaşın ise aklında yokken bankaların özendirici reklamları yüzünden kredi çekme istediği duyduğunu ifade eden ekonomistler, “Öncelikle banka kredisine gerçekten ihtiyacımız var mı yok mu? Bunu doğru olarak belirlemeliyiz. Banka kredisine gerçekten ihtiyaç duyuyorsak kredi tutarını, kredi ödeme süresini, taksit sayısını, ödeme başlangıç tarihini çok iyi belirlemeliyiz. Kurban kesmek vacip ama faizle kurban kesmek ne kadar doğru buna bakmak lazım" diye konuştu.

BAYRAMIN GELENEĞİ ÖLÜYOR

Konya İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük ise bayramı tatil gibi görmenin yanlış olduğunu söyledi. Bayramların yaz tatili dönemlerine denk geldiği için vatandaşın bayramını sahil yerlerine geçirmek istediğini kaydeden Küçük, “Kurban Bayramı'nda kurbanlıklar kesilir ve bir paylaşım olur. Ramazan'da Kurban Bayramı kadar yoğun değildir.. Kurban Bayramı'nda ise durumu olanlar kurbanını kesiyor. Fakat bu tatiller bayramın geleneğini öldürüyor. Tatile giden insanlar kurbanlıklarını ya vekalet yoluyla ya da kurum ve kuruluşlara veriyor. Ya da bir yakınına vererek kurbanını kesmesini istiyor. Bu anlamda her ne kadar kurban görevi yerine geliyorsa da o kurban neşesini, havasını, yaşamaktan yoksun kalıyor tatilcilerimiz . Bu yönüyle özellikle sahil mekanlarına tatile gitmelerini tavsiye de itmiyoruz. Tasvip de etmiyoruz. Bundan dolayı vatandaşlarımız arzumuz ve isteğimiz. Bayramları bayram gibi yerinde geçirmeleri” şeklinde konuştu.

KREDİ KARTIYLA KURBAN KESİLİR Mİ?

Vatandaşın bayramları her gecen yıl bir tatil fırsatı olarak görmeye başladığını ifade eden Küçük, “İnsanları birbirlerinin yanına gidip gelmeli. Küçükler büyüklerinin elini öpmeli. Komşu ve akraba ziyaretleri yapılmalı. Ancak bu şekilde olursa bayram geleneği ilerleyen nesillere aktarılabilir. Aksi takdirde bayramlarda tatil kültürü gelişir ve bunu hayatımızın bir parçası olarak bakarsak artık insanların, bayram  ile ilgili zihinlerinde çok fazla bir şey kalmayacak. Bu şekilde devam ederse her bayram geldiğinde yazın deniz kenarına kışın da kar tatilinin olduğu bölgelere gidecekler” diye konuştu.  Kredi kartı ile kurban alımı hakkında da bilgi veren Küçük, “Kurban kesmek vaciptir ve 81 gram altını olan herkes kurbanını kesmektedir. Eğer 81 gram altın değeri kadar parası yoksa da kurbanını kesebilir. Sevaba girer. Ama yoksa ve kesmez ise hiçbir şekilde sakıncası yoktur. İnsanlarımız ise o ruhu yaşayabilmek için durumu olmasa bile kurban kesmek istiyor. O zaman da bankaların yolunu tutuyor.  Bankaların yapmış olduğu bütün çalışmalar faizli işlemdir. Yani kredi faizli bir işlemdir ve dinimizde faiz yasaklanmıştır. Bunu ister bayram vesilesi ile isterse de başka bir amaçla da yapsınlar faiz yasaktır. Düşük ya da yüksek olması fark etmez. Dinine önem veren vatandaşımızın faiz ile alışveriş yapmalarını tavsiye etmiyoruz. Eğer kredi ile kurbanını kesebilecek bir kişi faize girmeden kurbanını kesebilir. Aksi takdirde ödeme gününü geçirirse kurbanı faize girer ve bu da kabul olmaz” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri