Kurban pazarı canlandı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık pazar yerleri de hareketlendi. Konya'nın köylerinden getirilen kurbanlıklar satılmaya başlandı. Bu sene büyükbaş hayvan satışlarında artış olduğu gözleniyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık hayvan satışları da hareketlendi. Konya'nın merkez ilçelerinde kurban satış ve kesim yerleri günler öncesinden belli olmuştu. Kaymakamlıklar geçen hafta kurban satış ve kesim yerlerini tespit etti. Belediyeler belirlenen noktalarda gerekli düzenleme ve hazırlıkları tamamladı. Kurban satış noktası vatandaşların alışverişini sorunsuz yapması için hazır hale getirildi.  Pazar yerlerine kurulan çadırlarda sıkı pazarlıklar dönerken, aracılar sayesinde pazarlıklar tatlı bir rekabetin ardın sona eriyor.  Bosna Hersek Mahallesi, Aliye İzzetbegoviç Caddesi üzerinde kurulan Selçuklu Kurban Pazarı son yılların en büyük pazarlarından biri olarak gösteriliyor. Pazar yerinin şehrin dışında olmasından dolayı satıcılar, çadırlarını rahat bir şekilde kurarak alıcısını bekliyor.

CANLI KİLO 14-15 LİRA ARASI 

Karatay'ın Saraçoğlu Mahallesi'nden kurbanlıklarını satmaya getiren Zülküf Elçili, kurban keseceklerin şimdilik büyükbaş hayvanlara rağbet gösterdiğini, küçükbaş kurbanlıkların satışının genellikle son günlere kaldığı belirtildi. Satışlardan oldukça memnun kaldıklarını ifade eden Elçili, "100 büyükbaş hayvanımızdan sadece 10 tane büyükbaş hayvan kaldı. Son gün fiyatların düşeceğini düşünen vatandaş bu sene yanılacak. Fiyatların zaten düşük olmasından dolayı satışlar oldukça yoğun geçiyor. Bayramın son günlerinde de olsa fiyatlarda düşüş yaşanmayacaktır. Fiyatlar ise 6 bin 500 ile 10 bin lira arasında değişiyor. Canlı kilo şeklinde satışlarımızı yapıyoruz. Dananın kilosu 15 liradan düvenin kilosu ise 14 liradan satılıyor. Besiciler için pazar oldukça güzel geçiyor. Biz kendimiz hayvanı yetiştiriyoruz. Bazı besiciler geçen yıl aldıklarını 1 yıl besleyerek satıyor. Geçen yıl fiyatlar yüksekti bu sene ucuzladı. Böyle satıcılar için bu yılın pazarı biraz olumsuz geçiyor" dedi.

20 BİN LİRAYA ALCISINI BEKLİYOR 

Konya'da Obruklu olarak bilinen Mehmet Horasan ise pazarın en büyük hayvanlarının kendilerinde bulunduğunu iddia etti. 1 tonun üzerinde olan simental cinsi boğayı 20 bin liradan satışa çıkardıklarını belirten Horasan, "Pazarın en büyük boğası bizde. Daha büyüğünü getirene bedavaya vereceğiz. Bu şekilde slogan yaptık. Boğayı gören fotoğraf çektiriyor. Üstüne bile çıkmaya çalışanlar oluyor. Pazarın en dikkat çeken boğası henüz satılmadı. Arefe gününe kadar boğamızı satacağımızı düşünüyoruz. Çünkü çok fazla soran oluyor. Pazarın genel durumundan memnunuz ama damızlık aldığımız için çok fazla kar yapamadık. Geçen yıl pahalıya aldığımız damızlıkları bu sene ucuza satıyoruz. Kırmızı etin fiyatı çok yüksek ama canlı hayvanın kilosu oldukça düşük. Bizde 500 kilonun altında dana yok. Hayvanlar gösterişli olduğu için alıcıdan çok bakıcı geliyor. Herkese bol kazançlar diliyorum" diye konuştu.

KÜÇÜK BAŞ SON GÜNÜ BEKLİYOR

Pazarda en sakin pazarlıklar ise küçükbaş hayvanlarda görülüyor. Vatandaş aldıkları kurbanlığı isim yazdırarak kesim gününe kadar satıcısında bekletiyor. Çok nadir de olsa kurbanlığını evine götüren alıcılar da bulunuyor. Küçükbaş hayvan satışı yapan Sadettin Horasan, "Küçükbaş hayvanlarda henüz net bir hareketlilik yok. Bundan dolayı da yoğun bir satışımız var desek yalan olur. Arife günü kurbanlıkları bitireceğimizi düşünüyorum. Konya'da genellikle koyun ve koç ilgi görüyor. 450-850 lira arasında hayvanları satıyoruz. Bazı satıcılar kiloyla satıyor. Biz ise sabit bir fiyat belirleyerek satıyoruz. Konya'da koyun üretimi her geçen yıl artıyor. Artık şehir dışından satıcı gelmez oldu. Konya kendi kurbanlık ihtiyacını karşılayan nadir büyükşehirler arasında yer alıyor. Aynı zamanda tatilin 9 günü çıkmasıyla birlikte vatandaşın bir çoğu tatile çıktı. Bu da satışların durgun geçmesine neden oluyor. Cuma gününden itibaren tatile çıkan vatandaş, arife günü pazarlara gelmeye başlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Kurban pazarları bayramın son gününe kadar açık olacak. Vatandaş genellikle bütçesine en uygun kurbanlığı alabilmek için pazar pazar dolaşıyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ-HALİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri