'Kurban Etlerini Buzdolabında Saklamak Yerine İhtiyaç Sahiplerine Ulaştıralım'

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasi Aslan, kurban kesimi ve etinin paylaşımı konusunda açıklamalarda bulundu. Bu yıl ülkemizde çok sayıda sığınmacının bulunduğuna dikkat çeken Aslan,...

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasi Aslan, kurban kesimi ve etinin paylaşımı konusunda açıklamalarda bulundu. Bu yıl ülkemizde çok sayıda sığınmacının bulunduğuna dikkat çeken Aslan, her yılkinden daha fazla paylaşım duygusu ile yaklaşarak, kurban etlerini buzdolabında saklamak yerine ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın dini bir vecibe olduğunu söyledi.

Kurban etlerinin dağıtımı noktasında bu yıl özellikle daha farklı davranılması gerektiğinin altını çizen Aslan, ülkemizde milyonları aşan sığınmacıların olduğu hatırlatarak, bunların ihtiyaç içerisinde bulunduğunu göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Aslan, şunları kaydetti: “Kurban etlerini uzun süre biriktirip saklamak dinen doğru değil. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) döneminde yılın birinde Medine’ye göçerler gelmiş. Bu insanlar ihtiyaç içerisindeler. Hazreti Peygamber Efendimiz, etraftan gelen bu insanların yoğun bir biçimde olduğunu gördüğünde ve bunlarında ihtiyaç içerisinde, yoksul insanlar olduğunu fark ettiğinde ‘Kurban etlerinizi 3 günden fazla tutmayınız, saklamayınız. Kurban etlerinizi bize gelen ihtiyaç içerisindeki göçebe insanlara dağıtın.’ buyurur. O yıl sahabenin tamamı bu emre uymuş ve etlerini onlarla paylaşmışlar. Tarih tekerrürden ibaret. Şu an ülkemiz de böyle bir durumda. Sığınmacıların hat safhaya ulaştığı ve bunlarında ihtiyaç içerinde olduğunu düşündüğümüzde, etlerimizi özellikle her zamanki gibi uzun süreli saklamamız dinen doğru değildir. Bu kardeşlerimizi gözetmemiz gerekir. Katılım, paylaşım, fedakârlık duygularının daha fazla hissedilmesiyle, bu erdemlerin öne çıkarılması gerekir.”

'TOPLUMDA KURBAN KESİMİ KONUSUNDA YANLIŞ ALGILAR VAR'

Kurbanın temel özelliğinin ibadet olduğunu bildiren Prof. Dr. Nasi Aslan, ibadete beşerilik kazandıran hususun ise ‘niyet’ olduğuna vurguladı. Kurbanın Allah rızası için kesilmesi gerektiğini ve niyetin bu doğrultuda olmasının önemine dikkat çeken Aslan, “Toplumda yanlış algılar var. Mesela vatandaş ‘çocuğum başkasına bakmasın’ diyerek ‘bende bir kan akdim mantığı’ ile kurban kesmekte. Böyle bir anlayış dinen doğru değildir. Bu şu açıdan doğru değil, birincisi oradaki kimse eğer gücü yetmiyor da bunu yapıyorsa yükümlü olmadığı halde bir yükün altına girerek kendisini zora sokmuş oluyor. Din ise kolaylığı amaçlar. Kişinin mali gücünü aşan yükümlülüklerden uzak tutar.” diye konuştu.

‘BEKÂRLAR KURBAN KESMEZ ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL’

Toplumda sanki bekârlar kurban vecibesini yerine getirmez gibi bir yanlış algının varlığına işaret eden Aslan, “Bekâr olsun evli olsun herkese bu dini bir görevdir, vecibedir. Bunun yanında ‘Her aileye bir kurban yeter’ şeklinde yeni söylemler var. Bu ibadet bireysel olarak değerlendirilir. Başkalarının yerine getirmesiyle olacak bir ibadet değildir.” açıklamasını yaptı.

Kurban Bayramı’nda sıkça görülen ve tasvip edilmeyen görüntülerin de oluştuğunun altını çizen Aslan, kurbanı ehil kasapların, dini vecibelere uygun şekilde kesmesi gerektiğini aktardı. Aslan, bedeli verilen kurbanlığın muhakkak kesildiğinden emin olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri