"Kurban Eti Serin Bir Yerde Dinlendirildikten Sonra Buzdolabına Konulmalı"

Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğinde bulunduğunu belirterek," Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir....

Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğinde bulunduğunu belirterek," Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır." dedi.

Ertuğrul Özdemir, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi, kurbanlık alımı, hayvanların kesilmesi, etlerin muhafazasına ilişkin uyarılarda bulundu. Kurbanlık alırken hayvanın küpeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özdemir, “Küpesi ve pasaportu olan hayvanlar belirli kontrolleri yapılan hayvanlar olarak bilinmektedir. O yüzden bu hayvanlar kurban için tercih edilmelidir. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. Hayvan alırken sağlıklı olduğunu anlamak için öncelikle kurbanlık hayvanın dış görünümüne dikkat edilmelidir. Hasta hayvanlar genelde durgun, etrafıyla ilgisiz, aşırı hareketlidir. Burun akıntısı olan, ishali olan, tüyleri mat olan, kulağı kesik, boynuzu kırık, vücudunda şişikler olan hayvanlar alınmamalıdır. Bunlar sağlıklı hayvanlar değildirler” diye konuştu.

KURBAN KESİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban kesilirken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğuna değinen Özdemir, “Kurbanın dini, sağlık ve çevre olmak üzere üç boyutu var. Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. Kesim esnasında küçük çocuklar da kesimi seyretmemelidir” şeklinde konuştu.

ETLER -18 DERECEDE DERİN DONDURUCUDA MUHAFAZA EDİLMELİ

Kurban etlerinin muhafazası konusunda da uyarılarda bulunan Özdemir, “Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler -18 derecede derin dondurucuda muhafaza edilmelidir” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri