Kurban derileri çöpe gidiyor!

Kurban bayramlarının klasiği haline gelen deri kapma savaşı mazide kaldı. Önceki senelerde büyük ilgi gören kurban derilerinin artık yüzüne bile bakan yok.

Kurban bayramlarının klasiği haline gelen deri kapma savaşı mazide kaldı. Önceki senelerde büyük ilgi gören kurban derilerinin artık yüzüne bile bakan yok. Kurban Bayramı’nda kesilen yüz binlerce küçükbaş hayvanın derisi elde kaldı. Kurban Bayramı’nda kesilen küçükbaş hayvan derilerinin önemli bir kısmı çöpe gitti ya da kazılan çukurlara gömüldü. Deri ihalesine katılımın olmaması, deri toplama maliyetlerinin artması, deriyi alacak firmanın bulunmaması sebebiyle birçok yerde kurban derisi toplanmadı.

THK VE DERNEKLER DERİ TOPLAMIYOR

Her yıl kurban kesiminin ardından Türk Hava Kurumu görevlileri, dernekler ve köydeki camiler için toplayan vatandaşlarla köşe kapmaca oynuyordu. Bu yıl köylere ne THK görevlileri ne de vakıf ve dernekler geldi. Köylüler ellerinde kalan keçi derilerini kokmaması için tuzlayarak, peynir yapımı için sakladı. Şehir merkezlerinde ise para etmeyen binlerce deri çöplere atıldı. Vatandaşlar sosyal medya hesaplarında derilerin çöplere atılmasına tepki gösterdi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DERİSİNE BAKAN YOK!

Bu yıl binlerce kurbanın derisini toplayan olmadı ve deriler ortada kaldı. Büyükbaş hayvanların derileri ise büyüklüğüne ve işçiliğine göre 250-300 TL arasında alıcı buluyor. Tuzlanarak muhafaza altına alınan deriler bozulmadan tırlarla fabrikalara gönderiliyor. Kurban kesimlerinde çeşitli hatalardan dolayı derilerin yüzde 30-35'inin kullanılamıyor ve çöpe gidiyor. Küçükbaştaki yüzde 30'luk fire 22 milyon liranın çöpe gitmesine neden oluyor. Üstüne bir de çevre kirliliğine neden oluyor. Kurbanlık koç ve koyunların derileri, kesenler ve toplayanlar tarafından iyi korunamadığı için kullanılamaz hale geliyor. Küçükbaş hayvan derilerinin, işçilik ve işleme maliyetinin yüksek olması da ekonomik değerini düşürüyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri