Kurban Bayramında Beslenme

Dyt. Aslı Çolak

Yine bir bayram geldi. Bayram sabahı ayrı bir öneme sahip. Ailelerin birlikte toplandığı, bayramlaştığı ve sohbetlerin olduğu samimi ortamlar…

Bayramda büyüklerin ziyaret edildiği, küçüklerin gönüllerinin hoş edildiği, dışardan gelen torpil ve oyuncak silahının sesi, çeşit çeşit yapılan tatlılar ve börekler... Özellikle Konya ‘da bayramlarda su böreği ve baklava olmazsa olmaz yapılan yemeklerdendir. Misafirperver Anadolu halkı yaptığı yemekleri her zaman olduğu gibi bayramda da tüm cömertliğiyle misafirlere sunmaktadır.

Son dönemlerde bayramlara verilen önemin azaldığını görmekteyiz. İnsanlar bayramda tatil için plan yapar oldular. Üzülerek söylüyorum ki bayramlara eskisi kadar önem verilmiyor. Eski bayramlar hep bir özleniyor artık. Sevgili okuyucular sizin de illa vardır eskilerden özlediğiniz büyükleriniz ve artık bayramlarınızda olmayan alışkanlıklarınız ‘Ah nerde o eski bayramlar dediğiniz günler…

ET TÜKETİMİNE DİKKAT

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat edin. Eti mümkün olduğunca kesilir kesilmez tüketmeyin. Kesilir kesilmez pişirilen etlerde sertlik daha çok olur bu nedenle sindirimde zorluk yaşayabilirsiniz. Kesilir kesilmez 1-2 saat içinde tüketilen etler hazımsızlığa yol açabilir bu nedenle etler 1 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Etin yanında yeşillik tüketmeye özen gösterin. Özellikle etin içerdiği demirin daha iyi emilebilmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Etin yanında tükettiğiniz sebze yemeği veya salata ile demirden daha çok yararlanabilirsiniz.

Kurban etini tüketirken kavurarak değil de haşlama, fırınlama gibi yöntemlerle pişirip tüketirseniz daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Kurban eti buzdolabı poşetlerine tek pişirimlik olacak şekilde kıymalık, kızartmalık, haşlamalı gibi sınıflandırılarak koyulmalıdır. Çözdürme işleminden sonra et tekrar dolaba girmediğinden etin tek pişirimlik olarak dolapta muhafaza edilmesi önemlidir.

BAYRAM TATLILARI

Bayramlarda çeşit çeşit tatlı yapılmakta ve misafirlere bu tatlılar sunulmaktadır. Toplumumuzda maalesef kronik hastalığı olan ve yediğine dikkat etmesi gereken çok fazla insan vardır. Bu nedenle mümkün olduğunca şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların yapılması önemlidir.

Misafir ziyareti yapanlar her yerde tatlı tüketmemelidir. Her yerde tatlı tüketilirse gün içinde kan şekeri dengesizlikleriyle karşılaşabilirsiniz. Onun dışında gerçekten yemek istiyorsanız yiyin. Tabağınıza iki baklava konulmuşsa birini yersiniz ve isteğinizi karşılamış olursunuz yani önemli olan porsiyon kontrolüdür.

BAYRAM ŞEKERİ

Bayramların olmazsa olmaz ikramı şekerdir. Misafirlere çeşit çeşit şekerler ikram edilir. Her yerde ikram edilen şekeri yemek sağlıklı değildir bu nedenle yanınıza küçük bir poşet alıp şekerlerinizi bu poşette biriktiriniz ve daha sonra tüketiniz.

Çocuklar şeker, çikolata gibi tatlılara hayır diyemez bu nedenle çocuğunuzun her sunulan şekeri yememesi konusunda önlem almanız önemlidir. Çok fazla şeker yenmesi çocuklarda alerji ve diş çürüklerine yol açabilir bu nedenle ebeveynlerin çocuğunu bilinçlendirmesi önemlidir. Yanında sevdiklerinizin olduğu nice BAYRAMLARA…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.