Kurban Atığını Toprağa Verenlere 42 Bin 232 Tl Ceza Kesilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi yaptığı uyarı açıklamasında, öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 42 bin 232 TL, konutlarda atıkları toprağa veren...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi yaptığı uyarı açıklamasında, öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 42 bin 232 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için de 1,051 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

    Bayram süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak toplum ve çevre sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için alınan tedbirleri duyuran bakanlık, denetim ekipleri ve oluşturulacak komisyon üyeleri ile birlikte Kurban Bayramı süresince satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak.

    Vatandaşlardan da duyarlı olmasını isteyen bakanlık yetkilileri, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenleri 'Alo 181' telefon hattına ihbar etmelerini istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tedbirlerin devamında kurban satış ve kesiminin, ilgili belediye tarafından gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacağını, kurban atık ve artıklarının da belediyeler tarafından toplanacağını planladı. Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunulamayacağına işaret eden bakanlık açıklamasında, 2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince; yönetmelikte öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 42 bin 232 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için 1,051 TL idari para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.

    KURBAN KESİM YERİNİN ÖZELLİKLERİ

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uyarıları doğrultusunda büyükşehir ve ilçe belediyelerin de kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirler alması gerektiğine de dikkat çekti.

Kurban kesim yerlerinin özellikleri ise şöyle sıralandı: "Belediyeler, kurban alanlarında, su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru gibi altyapıları hazırlamalı. Kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilmesi sağlanmalı. Kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkanma imkanı bulunmalı. Yıkama suları kanalizasyona veya fosseptiğe akacak şekilde yapılmalı ve kesinlikle çevreye verilmemeli. Ayrıca bu yerlerde, yeterli sayıda veteriner hekim, ehliyetli kasap, yardımcı personel vb. bulundurulmalıdır. Kesimden çıkan işkembe ve hayvan dışkıları gibi atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulmalı. Gerektiğinde ikinci torba kullanılacak, ağzı iyice kapatılıp bağlanacak ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınmalı. Hayvan dışkılarının özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak alınması sağlanmalı. Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilmeli. Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmayacak, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmeli, gerektiğinde kireçlenmeli." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri