Kur'an'ı iyi öğretmeliyiz

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Kur’an’ı anlayarak okumak ve hayatımıza uyarlamak gerektiğine dikkat çekerek, "Kur'an bize rütbeler takan bir kitaptır. Kur'an'ı çocuklarımıza iyi öğretmeliyiz" dedi

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarına konuk olan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, “Kur’an’ı Nasıl ve Niçin Okuyalım” konulu konferansında Kur’an’ın insanın hayatını programlamak için insanlığa inmiş en güzel kitap olduğunu söyledi.

Birlik Vakfı Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın açılışında konuşan Vakıf Başkanı Orhan Gündüz, bu yıl yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gündüz, amaçlarının değerleri keşfetmek ve ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayarak, bu hedefle önümüzdeki günlerde ilk ve orta dereceli okullarda ödüllü yarışmalar açacaklarını, yarışma ile yetenekli gençlere fırsat sağlanmış olacağını belirtti.

KUR'AN RAHMAN'IN EN BÜYÜK TECELLİSİ

Konferansa “Kur’an hayatımızın neresinde yer alıyor? Kur’an bizim neyimiz oluyor? Biz Kur’an’ın neyi oluyoruz?” sorularıyla başlayan İl Müftüsü Prof. Dr. Akpınar, Kur’an’ın hayatımızın ilk sırasında yer alması gerektiğini kaydetti. Kur’an’ın herhangi bir kitap olmadığını, insanın duruşunu belirlemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akpınar, “Kur’an Azim olan Allah’ın katından geliyor. Bu nedenle bizim kendimize gelişimize vesile olmalı. Ahiretteki konumumuz Kur’an’da okuduğumuz son ayeti ne kadar anladığımız ve içselleştirdiğimize göre olacak. Kur’an, insana değer veren, değerli hale getiren kitaptır. Muhatabı ise insan. Kur’an bize Rahman’ın en büyük rahmet tecellisidir. Kur’an’ın ölçü ve esaslarına göre değerleniyor ya da değersizleşiyoruz. Kur’an sadece okunarak yerinde durmayacak, hayata uygulanacak. Kur’an dünya hayatını programlamak için insanlığa inmiştir. Kur’an hem duygulandırır, hem ağlatır. Aynı Kur’an düşündürür. İnsanı çepeçevre saran bir kitaptır. Kılcal damarlarımıza kadar nüfuz eder. İç dünyamızı donatır, sonra beyni terletir, beynin zonklamasını ister. Bunların hepsiyle düşünmemizi ister. Ağzımızdan çıkan sözlerin hepsinin Kur’an süzgecinden geçmesi gerekir. Kur’an bireyi kurduktan sonra aileyi inşa eder. Aileyi sağlam temeller üzerinde kurar. Peki Kur’an’ı nasıl okuyalım? Peygamberimiz her konuda olduğu gibi Kur’an okumada da örnek olmalı. O, günün her saatini Kur’an okuma saati olarak değerlendirir. Kur’an seni yasaklarından alıkoyduğunca devam eder. Aksi taktirde Kur’an okumuş olmazsın. Anlamıyorsan, yaşamıyorsan okuma diyorlar. Yanlış. Çünkü kıraat anlamadan da okumaktır. Her anlayarak okumanın öncesinde anlamadan okumak vardır. Bunu biraz yukarıya taşıyarak anlayarak okuruz. Her bir harfine 10 sevap vardır. Allah Rasulü’nün bize emaneti. Bizi Kur’an’dan uzaklaştıran şeylerden kurtulmamız, çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Sorunlarımıza cevap aradığımız kitap. Kısa surelerden başlayarak onu anlamaya çalışmalı, gereklerini yerine getirmeliyiz. Onunla düşünmeli, onunla yaşamalıyız. Kur’an okurken, anlarken ayetin indiği döneme gitmeli, orada takılıp kalmadan mesajı günümüze taşımalıyız” dedi.

Konferans sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Akpınar’a günün anısına tablo hediye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri