Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle bu sezon Türkiye'nin büyük bir bölümünde meydana gelen kuraklığın, birçok tarımsal üründe üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Akınerdem, aspir eken üreticilerin bu kuraklıktan etkilenmediklerini belirterek, çok sayıda çiftçinin bu nedenle aspir üretimine yöneldiğini kaydetti.
Kuraklık nedeniyle, gelecek sezonda da aspir bitkisinin üretiminin artmasını beklediklerini anlatan Akınerdem, ülkede giderek artan yağ bitkileri üretimi ihtiyacının da aspire olan ilgiyi artırdığını dile getirdi.
Akınerdem, yerel çeşitlerinin bol olması, üretiminin ucuz ve kolay yapılması, üreticiye yüksek gelir bırakması gibi özelliklerin aspir bitkisinin tercih edilmesinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
2013 yılı aspir ekim alanı beklentilerinin 40 bin hektar olduğunu aktaran Akınerdem, ''2013 yılı aspir üretim hedefimiz 50 bin ton ki bunun en az 20 bin tonu yağ demektir. Bu hedefe ulaşacağımızdan da eminiz. Çünkü aspir ekiminde bu yıl çok büyük artış oldu. Bu yıl üreticilere tohum da yetiştiremiyoruz. Müthiş bir talep var'' diye konuştu.
Aspir üretiminin özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu'da arttığına dikkati çeken Akınerdem, şunları kaydetti:
''Aspir aslında yazlık üretilen bir bitkidir. Yazlık ekimin mutlaka ilkbaharda yapılması, verim ve kalite açısından oldukça önemlidir. Yazlık üretim için tohumun mart ayında toprakla buluşması ve tarla hazırlığının mutlaka sonbaharda yapılması gerekir. Erken ekim yapmanın faydalarını ise sonbahar ve kış aylarındaki yağışların toprakta birikmesiyle açıklayabiliriz.''
AA