Kuraklık Akşehir Ovası’nı Vurdu, Rekolte Yüzde 65 Düştü

Konya’nın Akşehir ilçesinde buğday ve arpa hasadının yapılmasıyla kuraklığın rekolteye etkileri belli olmaya başladı. Arpa rekoltesinde yüzde 65 kayıp yaşanırken, buğday rekoltesi ise yüzde 60 oranında düştü. Kuraklığın etkili...

Konya’nın Akşehir ilçesinde buğday ve arpa hasadının yapılmasıyla kuraklığın rekolteye etkileri belli olmaya başladı. Arpa rekoltesinde yüzde 65 kayıp yaşanırken, buğday rekoltesi ise yüzde 60 oranında düştü.

Kuraklığın etkili olduğu İç Anadolu Bölgesi’nin önemli tarım alanlarından biri de Konya’nın Akşehir ilçesi. Sulu tarımın yaygın olduğu Akşehir havzasında artık sulu tarım yapılamıyor. Yer altı sularının çekilmesi ve dağlardan gelen akarsuların dağ köylerinde kurulan göletler nedeniyle ovaya akıtılmaması bölgedeki tahıl ürünlerinin rekoltesinde büyük kayıplara neden oluyor.

Akşehir Ziraat Odası Başkanı Galip Yavaş, çiftçilerin kuraklıktan dolayı zor günler geçirdiğini kaydetti. Bölgede tahıl olarak buğday ve arpa yetiştiğini belirten Yavaş, rekoltede geçen yıla oranla büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.

Kış aylarında yeterli yağış alamayan bölgede buğday ve arpanın topraktan çıkarken yüzde 70 kök kaybına uğradığını belirten Başkan Yavaş, yağışların arpa ve buğday için çok yetersiz kaldığını söyledi. Sulu tarım yapılan yerlerde rekoltede çok düşüş olmadığını fakat bu bölgelerde de yer altı sularının çekildiğini ifade eden Yavaş, “Yazları köyünde önceden sulu tarım yapılan arazilerde artık sulu tarım yapılamıyor. Tarımda kullanılan yer altı su seviyesi de çok düştü. Daha önce yağmurlama sulama yapılan arazilerde yaklaşık 40 su tabancasını çalıştıran kuyularda su kalmadı’’ dedi.

Bu yıl maddi olarak çiftçilerin çok zor günler geçirdiğini belirten Başkan Galip Yavaş, "Çiftçiler kaldırdıkları mahsullerle borçlarını bile ödeyemedi. Bu günlerde gübre alması gereken çiftçilerin birçoğu gübre alamadı. Birçok çiftçi borçlanarak hayatına devam ediyor. Bu gidişin sonu nereye varır bilmiyorum’’ şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri