Kulu’da Nogay, (Tatar Çayı) keyfi

İlçelerin tanıtımı amacı ile yaptığımız gezilerin bir durağı olan Kuluda ziyaret ettiğimiz Nogay, (Tatar) köylerinde halen devam ettirilen geleneklere tanıklık ettik.
Kulu’da tatar köyü denilince akla gelen köylerin başında Kırkkuyu, Boğazören (Köstengil), Seyit Ahmetli, Mandıra ve Ağılbaşı gibi geliyor. Vaktimiz nedeni ile tatar köylerimizden sadece Kırkkuyu ve Boğazören (Köstengil) köylerini ziyaret etme imkanı bulduk. Köylere yaptığımız ziyaretlerde ise Nogaylara yani tatarlara has olan ‘Tatar Çayı, Şır Böreği, Kazan Böreği gibi kendilerine has yemekleri tattık.
Bizlere Nogay tarihi ve gelenekleri konusunda geniş bilgi veren, Kulu Nogay Türkleri Derneği Başkanı Cengiz Ergen, Nogay olmanın kendileri için büyük bir değer olduğunu söyledi. Ergen, “2004 yılında kurulan derneğimizin amacı bizlere has olan kültürümüzü ayakta tutmaktır. Nogay Türklerinin tanıtımına gelince, Nogay bir Türk boyudur. Altınordu Komutanlarından Nogay Hanın Altınordu Devleti yıkıldıktan sonra Nogay Hanı himayesinde kurulan bir Türk Beyliği, Birliğidir. Bizim dedelerimiz 1870 yılında Osmanlı savaşından sonra Osmanlı topraklarına göç etmiştir, Şu anda Şereflikoçhisar’a bağlı 3 köyümüz, Kulu’ya bağlı 4 Nogay köyümüz var” dedi.
Kulu’da bulunan Nogay köylerinin yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinde de Nogaylı hemşehrileri olduğunu ifade eden Ergen, “Bizler örf, adet ve geleneklerimizin devam etmesi için Nogay Köylerimizde ‘Sabantoy’ Bahar Şenliği adı altında şenlikler düzenliyoruz. Şenliklerimize her yıl binlerce hemşehrimiz, davetli ve Nogay sevenler katılır. İlk şölenimizi Kulu ilçesi Kırkkuyu köyünde yaptık. Daha sonra Köstengil, (Boğazören) köyünde yaptık.
Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek amacı ile yapılan şenliklerde kendimize has yemek kültürümüzü de misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz.
Bunların başında Nogay, ‘Tatar çayı’, Şır böreği, Kazan böreği, Kaşık böreği, Kalayka, gibi geleneksel yemeklerimizi tanıtıyoruz. Bizlerde Nogaylar olarak günlük yaşantımızda düğünlerimizde ki örf ve adetlerimizi ayakta tutuyoruz. Yemek ve sosyal yaşantı kültürümüzü gençlerimizi de anlatıyor ve onların da devam ettirmelerini sağlıyoruz” diye konuştu. Ergen konuşmasının sonunda dernek çalışmalarına da değinirken, “Konya merkez olmak üzere birçok il ve köyde Nogay Derneği var. Bizim asıl hedefimiz bir genel merkez çatısı altında bir araya gelmek kültürümüzü, geleneklerimizi genel merkezimiz ve dernek şubelerimiz aracılığı ile daha fazla kesime ulaştırmak” diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri