Kulu’da kuduz paniği

Kulu'nun Karacadağ ve Boğazören Mahallesi'nde görülen kuduz vakası vatandaşı korkuttu.

Kulu'nun Karacadağ ve Boğazören Mahallesi'nde görülen kuduz vakası vatandaşı korkuttu. İlçenin Boğazören, eski ismiyle Köstengil Mahallesi'nde yaban hayvanlarından bulaştığı tespit edilen kuduz mikrobundan telef olan 2 inek nedeniyle bölge karantinaya alındı

Kulu'da görülen kuduz vakaları ilçe sakinlerini tedirgin ediyor. Kuduz nedeniyle 2 inek telef olurken aşı çalışmalarına hız verildi. Kuduzun yaban hayvanlarından bulaştığı tespit edildi. Şikayetler üzerine yetkililer önlem aldı.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN DİLEKÇE

Kuduz paniği ile ilgili bilgi veren Karacadağ Mahalle Muhtarı Osman Akyüz, "Bize 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Boğazören Mahallesi'nde 2 inek kuduz mikrobundan dolayı telef oldu. 2 ineğin telef olması nedeniyle hayvan sahibinin ihbarıyla bölgeye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme yaptı, telef olan ineklerden numune aldı. Analizlerde kuduz mikrobuna rastlanılması sonucu bölge karantinaya alındı. Hastalığın tespitinden bu yana mahallede ve çevre mahallerde önlemler alındı. Bazı hayvanlar aşılandı. Telef olan inekler işlemlerin ardından gömüldü. Hayvan üreticilerine yetkililer gerekli uyarıları yaptı. Kulu Kaymakamlığı'na mahallemizde bulunan sokak köpeklerinin aşılanması için dilekçe verdim. Mahallemizde çok sayıda sokak köpeği var. Tilkilerden de endişe ediyoruz. Kuduz onlar aracılığıyla da gelmiş olabilir" dedi.  Bölgede daha önce de şarbon vakası görülmüştü. Salgın hastalıklar mahalle sakinlerini tedirgin ederken, vatandaş yetkililerin daha fazla önlem almasını istiyor.

HASTALIK HEMEN ÖLDÜRÜYOR

Kuduz hastalığı hakkında konuşan veterinerler ise şunları söyledi: "Kuduz, insanlara hayvanlardan geçen hastalık. Kuduz hayvanlarının salyasında bulunuyor ve genellikle ısırma suretiyle başka hayvanlara ve insanlara bulaşıyor. Koruyucu tedbir alınmazsa hastalık hemen öldürüyor. İnsanlara hastalığın bulaşmasında başlıca aracı olan köpekte ilk belirtiler, hayvan evcilse fark edilen huy değişmeleridir. Hayvan alışılmış hareketlerini yapmaz, garip davranışlar içine girer. Ot, tahta, kumaş ve benzeri şeyleri yemeye çalışır, huysuz ve huzursuzdur, ışıktan uzak ve sessiz yerlere gider, çeşitli hayallere dalar ve çevresine saldırır, devamlı koşar, ağzından salyası akar ve dört-beş gün içinde felçler geçirerek ölür."

KERİM ATICI

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlçeler Haberleri