Kulu çiftçisi de zor günler yaşıyor

20 yıldır ilçede Ziraat Odası Başkanı olarak görev yapan 73 yaşındaki Halil Yeşiltaş, İlçemiz çiftçisi en zor yıllarını yaşıyor.
Bu yıl yağmurlar yeterince tarlaları besledi ama borç altında ezilen çiftçimizin kendisini besleyemedi” dedi. Yeşiltaş, “İlçemiz çiftçisinin sorunlarının başında girdilerin pahalı olması geliyor. Mazot, gübre, işçilik geçen yıllara oranla daha pahalı. Bu yıl yağmurlar iyi oldu, mahsul iyi oldu ama bu kez de ürünü ucuza satmak zorunda kaldı. Arpa geçen yıl 50 kuruş idi bu yıl 38 kuruş. Bu da ofisin verdiği fiyat tüccar daha ucuza almak istiyor. Çiftçimiz bu yıl kazandığı ile geçmiş yıllara ait olan borçlarının bir kısmını ödedi. Geri kalanı kaldı. Bu yıl ekin ekmek için bir kez daha borçlanacak” dedi.
Kulu halkının büyük bölümünün yurt dışında olması nedeniyle tarıma yönelik bir yatırımlarının olmadığını da dile getiren Yeşiltaş, “ İlçemizden yurt dışına giden çok sayıda vatandaşımız var. Ama onların çiftçileri bir katkısı olmaz. Çünkü bu arkadaşlarımız yurt dışında başka iş alanlarında yatırım yaptığı için ilçemizde tarım konusunda bir yatırımları olmuyor. Çiftçimizin rahat etmesi için hükümetimiz bir takım destekleri vermek zorunda. Aksi halde her yıl yaşanan sıkıntılar çitçiyi bitirme noktasına getiriyor. Çiftçiye verilen mazot gübre desteği 16 liradan 7 liraya düştü. Kulu ilçemizde bize üye 7 bin civarında kayıtlı çiftçimiz var. 7 bin çiftçilerden yüzde 90’ı borçlu. Bankaya, kooperatife piyasaya borcu var. Yöremizin tek gelir kaynağı çiftçi. Burada sulu arazinin olmaması çiftçinin tüm umutlarını yağmura bağlamasına neden oluyor” diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri