Kültürümüzü koruyalım

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Fabrikasyonla birlikte kültürel eserler önemini yitiriyor. Bir eserin gerçek değerine paha biçilemez iken kopyasına her yerden ulaşılabiliyor ve bir önemi de olmuyor” dedi

Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen 8.  Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri başladı. Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küratörü Ahmet Aytaç, Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı, Prof. Dr. Rubin Zemon, Türki cumhuriyetlerden katılanları temsilen  Prof. Dr. Abbas Seyidov, Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Mücahit Küçüktığlı ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın  açılışında konuşan Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küratörü Ahmet Aytaç, kongrede Azerbaycan, Makedonya, İran, Almanya, Rusya , Moldova, Gagavuz Özerk Türk Cumhuriyeti, Arnavutluk ve Moğolistan gibi farklı ülkelerden ve Türkiye'den 180 bilim ve sanat insanı ile kültür, sanat ve folklor konuşulacağını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, üniversite olarak Türk kültürüne ve sanatına büyük önem verdiklerini belirterek, "Kültür milleti bir ardada  tutar iken birbirine yaklaştırma ihtiyacı doğuruyor. Kültür sayesinde insanlarımız bir araya geliyor" dedi. Kültür ve Kültürel eserlerin fabrikasyonla önemini yitirdiğini söyleyen Şahin, "Fabrikasyonla birlikte kültürel eserler önemini yitiriyor. Bir eserin gerçek değerine paha biçilemez iken  kopyasına her yerden ulaşılabiliyor ve bir önemi de olmuyor” diye konuştu.

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Kendi kültürüne sahip çıkmanın bir bilinç işi olduğunu belirten  Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küratörü Ahmet Aytaç,Aytaç, Konya'nın belediyesi ve üniversitesiyle bu erdeme sahip olduğunu dile getirdi. Aytaç, özellikle eski eserlerin konservasyonu ve restorasyonu konusunda belediyenin büyük bir gayretle çalıştığını belirterek, "Günümüz moda ifadesiyle city marketing konusunda Konya Büyükşehir Belediyesi önemli adımlar atmaktadır. Yaklaşık 10 ülkeden katılımcıların olduğu bu kongreye destekleri de bunun en önemli ispatıdır" ifadelerini kullandı. Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı da Konya'nın Mevlana gibi önemli bilim insanların yaşadığı bir yer olması sebebiyle önemli bir yer olduğunu söyledi. Türk kültürü ve kültürün yaşatılması adına Konya'nın en önemli merkezlerden biri olduğunun altını çizen Kunduracı, "Anadolu Selçuklu Devletine de payitahtlık yapmış olan Konya o dönemde olduğu gibi bugün de o dönemin eserlerini ve maneviyatını yaşatmak adına son derece mühimdir" diye konuştu. Kültür ve sanatımızın tanıtılması açısından bu tür kongrelerin önemli bir görev olduğunu söyleyen Kunduracı, şunları söyledi: "Kültür ve sanat bir toplumu var eden en önemli yapı taşlarından biridir. Kültürümüzü tanıyıp tanıtmak bizim asli görevlerimizdendir. Çok sayıda katılımcıyla gerçekleştirdiğimiz bu kongrede Türk kültürünü, sanatını ve folklorünün elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalışacağız.”

BEDESTEN DÜZENLEMESİNE ÖVGÜ

Kongrenen Mevlana'nın şehrinde düzenlenmesinin önemli olduğunu ifade eden  Prof. Dr. Rubin Zemon da Mevlana'nın gelecek için bir kaynak olduğunu kaydetti. Mevlana'nın Türk Sanatına ve kültürüne önemli katkılarının olduğunu aktaran  Zemon, kültür ve sanatımız adına yapılan bu çalışmaların da son derece yerinde olduğunu söyledi. Zemon, Konya'ya ilk olarak geçtiğimiz yıl geldiğini ve bir yıl kadar kısa bir sürede önemli gelişmelerin olduğunu belirterek, "Konya'ya ilk kez geçtiğimiz yıl gelmiştim. Manevi ve tarihi havasa beni büyülemişti. Tam bir yıl sonra tekrar gelmek beni çok mutlu etti. Tarihi Bedesten Çarşısının restorasyonuna çok şaşırdım. Küreselleşen dünyada tarihi yerlerin gerçek dokusuna zarar verilmeden böyle restore edilmesi tüm dünyaya örnek olacak bir davranış. Geleneklerin ve kültürün korunması adına  adına tarihi eserlerin bu şekilde restore edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri