Kültürümüz yaşamalı

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Anadolu'yu köşe bucak tanımak, koklamak ve tadına varmakla olur. Osmanlı ve Selçuklu mutfak kültürünü yaşatmalıyız” dedi

Konya'da 2.'si düzenlenen " Ateşbaz-ı Veli Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri” Dedeman Otel'de düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu. Ödül törenine Konya Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Vekili Mehmet Çalık, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr Mustafa Çıpan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ablası Ayşe Çalık ve İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ve çok sayıda davetli katıldı. Ödül töreninde konuşan Konya İl  Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, "2010 yılında başlayan bu ödül töreni bu yıl Konya'da ikincisi düzenlenmektedir. Ateşbaz-ı Veli'nin ocağı Konya'da bu ödülleri burada vermekten gurur duyuyoruz. Konya'da olduğu için biraz yöresel tatlardan sizlere tattırmaya çalıştık. Programımızın kurumsallaşması adına çok önemli projeler yaptık. Burada ödül alacak kişilere mutfak kültürümüze katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Konya siyasi başkent olma dışında önemli bir kültür merkezi. Konya sultanlar ve şehzadeler şehri. Ateşbaz-ı Veli ile ilgili elimizde çok yeterli bir bilgi yok" dedi.

ATEŞBAZ-I VELİ SADECE AŞÇI DEĞİL

Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru, "Dünyaya hoşgörü ve barışı simgeleyerek seslenen Hz. Mevlana'nın talebelerinden Ateşbaz-ı Veli, Tekke ve Tasavvuf kültürünün kurucularındandır. Fanilik ömrü bir asra dayanan ama yaptığı çalışmalarla ölümsüzleşen bir kişiliktir. Ateşbaz-ı Veli şehrimizin ve Meram'ın sahiplerindendir. Talebesi olduğu Hz. Mevlana'nın izinden ve yolundan hiçbir zaman ayrılmadı. Her zaman onun yolundan giderek onu temsil etti. Hak yolunda hayatını feda etmiş erenlerdendir. Ateşbaz-ı Veli sadece bir aşçı değildir. Aynı zamanda güzelliklerin, hoşgörülüğün,saygı ve terbiyenin aynı zamanda yaratılanı yaradan dan dolayı sevmenin timsalidir. Kabri türbe haline getirilen ilk aşçı Ateşbaz-ı Velidir. Ateşbaz-ı Veli'nin yaptıklarına katkı sağlamak amacıyla Ateşbaz-ı Veli'nin türbesinin yakınında bir kültür merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Bu projenin müjdesini burada sizlere veriyorum" şeklinde konuştu. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Anadolu Halk Mutfakları Derneği Adnan Şahin'in sayesi ile bu organizasyon artık Konya'da düzenlenecek. Valimiz, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi başkanlarının bu organizasyonlarda büyük emekleri var. Bu organizasyonun Konya'da Ateşbaz-ı Veli'nin ocağında yapılması oldukça gurur verici. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri bir kültüre dayalı olmasının dışında eğitici olma özelliği de bulunmaktadır. Bu yıl ve geçtiğimiz sene olduğu gibi  Ateşbaz-ı Veli Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri Ateşbaz-ı Veli'nin ocağında Konya'da olmaya devam edecek. Burada  ödül alan veya almayan ama burada olup bizlere destek veren, burayı iyi değerlendiren kişilere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZ YAŞATILMALI

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Övünüyoruz,övünüyoruz yaşadığımız coğrafyanın mutfak zenginliğinden, kültürel zenginliğinden ve insanlarının misafirperverliğinden gurur duyuyoruz. Anadolu'yu tanımanın en iyi yolu şehirlerinde,sokaklarında kaybolmaktır. Anadolu'yu köşe bucak tanımak,koklamak ve tadına varmakla olur. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri " bir şekilde onlara cevap veriyor. Günümüzde bir çok kurum ve kuruluşun performansları bulundukları ülkeye bağlıdır.  Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri temel amacı  kendi değerlerine değer veren, bu değerleri önce ulusala daha sonra uluslararası platformlara taşımaktır" dedi. Ödül töreninin onur kurulu olan ve organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emeği olan Konya Valisi Muammer Erol adına yardımcısı Fahri Oluk'a, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek adına 1.Başkan Vekili  Mehmet Çalık'a, Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru, Selçuk Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin'e ödül takdim edildi. Programın sonunda Araştırma / İnceleme / Kitap Kategorisi, İşletmeler Kategorisi, Mutfak Endüstrisi Firma Kategorisi, Resmi ya da Özel Kurum, Kuruluş, Sivil Toplum Kuruluşu Kategorisi, Yazılı ve Görsel Medya Kategorisi, Gıda Üretimi ve Dağıtımı Firma  Kategorisi ile Mutfak Hizmet Sektörü Kategorisi'nde dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri