‘kültürpark’ta Her Türlü Yapılaşmaya Karşıyız”

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yeni fuar alanının tamamlanmasıyla taşınacak olan İzmir Kültürpark Fuar Alanı’nda yapılaşmaya karşı olduğunu bildirdi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri...

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yeni fuar alanının tamamlanmasıyla taşınacak olan İzmir Kültürpark Fuar Alanı’nda yapılaşmaya karşı olduğunu bildirdi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, “Adı Kültürpark olması sebebiyle kültürle ilgili olarak kullanılmasını istiyoruz. Mesela Londra’daki Hyde Park örneği güzel bir örnek olabilir” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren Gaziemir Fuar Alanı’nın tamamlanmasının ardından taşınacak olan Kültürpark için TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan öneri geldi. TMMOB üyeleri, Kültürpark için Londra’da bulunan Hyde Park önerisini getirdi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında, Kültürpark’ın geleceği hakkında görüşlerini açıkladı. Heyet, Kültürpark fuar alanının kongre merkezi ya da benzeri bir şekilde kullanımına karşı çıktı. İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, “Kültürpark olarak da anılan İzmir Fuar Alanı, Türkiye’de fuarcılığın öncü kenti olan İzmir’in kimlik değerlerinden olmasının yanı sıra, kent merkezinde yer alan tek yeşil alan. İzmir ve ulusal tarih içindeki önemi ve kent belleğindeki rolü ile doğa ile kültürün iç içe geçtiği bir kültürel peyzaj alanıdır. Bu bağlamda bünyesinde barındırdığı canlı doku çok büyük öneme sahiptir. 421 bin metrekare’lik bir alan olan Kültürpark’ta 200’den fazla türe ait 7 bin 261 ağaç ve çalı bulunmaktadır. Kültürpark’ın geleceği tartışmalarında ve tasarılarında sahip olduğu bu önem ve özelliklerin hassasiyetle korunması gerekmektedir. Ancak ülkemiz metropollerinde örneklerini sıkça gördüğümüz üzere tarihi alanların, yeşil alanların hızla yok edilerek betonlaştırıldığı, bizden sonrakilere verilmek üzere bize emanet bırakılan değerlerin rant uğruna bir bir talan edildiği su götürmez bir gerçektir. Aynı kaderi Kültürpark’ın yaşamaması için her platformda tarihi, kültürel değerlerimize, kentimize sahip çıkmanın sorumluluğu ile hareket etme gerekliliğini hatırlatmak meslek odaları olarak öncelikli görevimizdir. Bu görev ve sorumlulukla, Kültürpark’ın Kongre Merkezi ya da benzer şekildeki işlevlerle yapılaşmasının ve yapılaşma yoğunluğunu arttırıcı her türlü önerinin karşısında olduğumuzu bildiriyoruz” dedi.

HYDE PARK ÖRNEĞİ

İl Koordinasyon Dönem Sekreteri Melih Yalçın ise, “Adı Kültürpark olması sebebiyle kültürle ilgili olarak kullanılmasını istiyoruz. Mesela Hyde Park örneği güzel bir örnek olabilir” ifadelerini kullandı. İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Hyde Park, Kraliyet Parkları'nın en büyüğü. 249 hektarlık bir alanı kaplayan park, dünyada bilinen en büyük parklardan biri.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri