Küçük Heykeltıraş Taşı Dantel Gibi İşliyor

Heykel sanatı ile uğraşan babası gibi bu sanata gönül veren Nur Menekşe (12) taşı dantel gibi işliyor. Henüz 7 yaşındayken babasıyla birlikte çay kenarlarına gidip taş topladığını belirten Menekşe, işe küçük taşlardan kolye yaparak...

Heykel sanatı ile uğraşan babası gibi bu sanata gönül veren Nur Menekşe (12) taşı dantel gibi işliyor. Henüz 7 yaşındayken babasıyla birlikte çay kenarlarına gidip taş topladığını belirten Menekşe, işe küçük taşlardan kolye yaparak başlamış. Taş parçalarından küllük, peçetelik yapan Menekşe, daha sonra büyük taş parçaları kullanarak Hasankeyf'te bulunan Zeynel Bey türbesi ve diğer tarihi eserlerin benzerlerini yapmaya başlamış.

Değişik hayvan figürleri ile antik kent ve çevresinde bulunan birçok tarihi eserin minyatürünü yapan küçük heykeltıraş, taşları dantel gibi işliyor. Nur Menekşe, büyüyünce usta bir heykeltıraş ve mimar olmak istiyor. Yeteneği sayesinde okulda öğretmen ve arkadaşları tarafından fark edilen Menekşe, tasarım dersinde verilen ev ödevlerini taştan oyarak yapıyor. Ev ödevi olarak verilen Rodos tablosunu taşa işleyen Menekşe, "Tasarım dersinde yaptığım heykeller nedeniyle öğretmenlerim tarafından fark edildim. Tasarım dersi ödevini arkadaşlarım tahta parçası oyarak yaptı ben ise taştan yaptım. Bu nedenle daha yüksek puan aldım. Bu yeteneğimi fark eden arkadaşlarım benden taleplerde bulunuyor. Bende genellikle onlara yaptığım Zeynel Bey türbesinden hediye ediyorum." dedi.

BAHÇE AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ

Babasıyla birlikte yaptığı heykel, oyma taş eserleri Karşıyaka Mahallesi'ndeki evinin içi ve bahçesinde sergiliyor. Adeta bir müzeyi andıran evde değişik heykel figürleri ve Hasankeyf gibi antik kentlerin minyatürleri de bulunuyor. Taş saksılar ve dört bir tarafa yerleştirilmiş heykeller bahçeye ayrı bir güzellik katıyor. Eserlerini yeterince tanıtamadığından yakınan Menekşe, "Yerimiz dar. Eserlerin çoğu depoda bazılarını bahçede sergiliyoruz. Arkadaşlarımız ve mahalleli gelip bakıyor fotoğraf çekiyor." dedi.

"BABAMIN HEYKELİNİ YAPACAĞIM"

Taşı dantel gibi işleyen Nur Menekşe, kendisine mesleği öğreten babasının heykelini yapmayı düşünüyor. Şuanda daha önce tablosunu yaptığı Rodos heykeli üzerinde çalışıyor. Bunu bitirdikten sonra babasıyla birlikte yaptıkları eserleri sergilemeyi düşünüyor.

BABASIYLA BİRLİKTE ÜRETİYOR

Nur Menekşe'nin babası Ahmet Menekşe'de bir heykel ustası. İşe hayvan figürleri ile başladığını belirten Baba Ahmet Menekşe, kendini heykel ve taş oymacılığı konusunda geliştirdi. Birçok yarışmaya da katılan Menekşe, Kültür Bakanlığı'ndan mansiyon ödülü aldı. Yaklaşık 25 yıldır taş oyup heykel yapan Menekşe, Antik kent Hasankeyf başta olmaz üzere yaklaşık 400 esere imza attı. Oğlunun küçük yaştan beri çalışmalarını izlediğini belirten baba Menekşe, "Çay kenarlarında taş toplarken bana yardım ediyordu. Küçük kolyeler yaparak işe başladı. Kendini geliştirdi. Daha şimdiden 25 esere imza attı. Bu hızla giderse beni geçer." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri