Küçük esnaf kepenk indirdi

Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte küçük esnaf iyice zora girdi. Numune Hastanesi etrafındaki esnafların bir kısmı işyerlerini satılığa çıkarırken, bir kısmı da dükkânını kiraya verdi. Bu karara gerekçe olarak ise esnafın artık iş yapamaması gösterildi

AVM'lerin yaygınlaşması ile birlikte işleri azalan ve rekabet gücünü günden güne kaybeden küçük esnaf, direnme umudunu sonunda kaybetti. Ürünlerini mahalle halkı daha ucuza tüketsin diye fedakârlık eden, zam oranlarını ürünlerine yansıtmamak için çabalayan ve büyük firmaların belirlediği fiyattan artık mal alabilecek ekonomik potansiyeli kalmayan esnafın dayanacak hali kalmadı. Ekonomik kriz, en çok da küçük esnafı vurdu. Numune Hastanesi etrafı başta olmak üzere;  Konya'nın çoğu noktasında küçük dükkânlara kilit vurulması ve dükkânların kiraya verilmesi bu acı gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkardı.



EL BİRLİĞİ İLE KÜÇÜK ESNAFI BİTİRDİLER

Numune Hastanesi etrafında dükkanını devren satılığa çıkaran ve ismini vermekten çekinen bir esnaf, ülkede yaşanan ekonomik krizin küçük esnafın sorunlarını iyice alevlendirdiğini söyledi. "Hastane kurulduğu vakit işlerimiz artacak diye çok sevinmiştik" diyen esnaf, hastane açıldıktan sonra hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti. Hastane girişinin ve acil giriş kapısının kendi dükkânlarının tam tersi konumuna yapılmasının kendilerini bitirdiğini aktaran esnaf, şunları kaydetti: "Bırakın işlerimizin yüzde 50 artma umudunu, işimizi ve müşterimizi iyice kaybettik. Hastane planlaması yapılırken, esnaflar düşünülmedi. Küçük esnaflar, kuyuda köşede kalmış mahallelerin yaşam enerjileriydi. Bu ruhu da öldürdüler. Bir de her şeye zam geldi. Müşterilerimize karşı mahçup oluyoruz. Onlar, zammı kendi kafamızdan yaptığımızı düşünüyorlar. Fiyat artışı yapmamak için çok direndik ama dayanamadık. Yine küçük esnaflar olarak, belirlenen fiyatın çok altında bir artışa gittik. Bütün girdilerimizde maliyet arttı. Küçük esnafı el birliği ile öldürdüler."



KÜÇÜK ESNAFTA MAL ALACAK PARA KALMADI

"Lütfen, bütün vatandaşlarımız bilsin. Bizim elimizden gelen bir şey yok. Fiyat artışını büyük firmalar yapıyor" diyen bir diğer esnaf da "Dün 1 liraya sattığımız ürün bir anda özellikle market zincirlerinde 1,25 veya bir buçuk lira oluyormuş. Bazı ürünlerin de gramajlarını düşürüyorlarmış. Bu firmalar bize ne liste verirse, o fiyata satış yapıyoruz. Küçük esnaf, bir ürüne kafasına göre zam yapamaz. Birkaç büyük firma, çoğu ürüne zam üzerine zam yaptı. Bunların haberleşme ağı da çok güçlü. Birbirlerine telefon ediyorlar, piyasadaki fiyatlar ile anında oynuyorlar. Küçük esnaf ne yapsın? Elindeki ne ise o fiyata veriyor. Bir şeyden haberi yok. Bizim 1 liraya sattığımız bir ürün büyük marketlerde en az 2 katı. Elindeki eski ürünler bitmeden etiketini değiştirip, eski ürünlere bile zam yaparak, satışta bulunanlar var. Biz de az bir artış olsa müşterilerimiz bizden biliyor veya bize küsüp darılıyorlar. Büyük firmaların belirlediği yeni fiyat tarifesinden çokça mal alan küçük esnaf, bir elin beş parmağını geçmez. Haliyle satışlarımızda da azalma oldu. Yüksek fiyattan aldığımız ürünlerin üzerine en fazla 1, 2 lira koyarak satıyoruz. Daha fazlasını yapabiliriz ama yıllardır bizden alışveriş yapan müşterilerimiz var. Küçük esnaf önceden bir yerden aynı anda 5 farklı ürün alıyorduysa, bugün en fazla 2 ürün alabiliyor" dedi.



EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri