Küçük esnaf dertli

2016’nın tamamında 101 bin 614 esnaf kapısına kilit vurdu. Konya’da da pek çok küçük esnaf yaşanan mali darboğaz nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Esnaf devletten destek bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre 2016’nın tamamında 101 bin 614 esnaf kapısına kilit vurdu. 2015’te kapanan esnaf sayısı 97 bin 715 civarındaydı. Kapısına kilit vuran işleri sayısı özellikle 2016’nın son çeyreğinde artış gösterdi. Son çeyrekte her ay yaklaşık 10 bin esnaf dükkân kapattı. İşleri döndüremeyen, satış yapamayan esnaf çareyi işyerini kapatmakta bulurken, faaliyet alanını değiştiren esnaf sayısı ise geçen yıl yüzde 495 artış gösterdi. 2015’te 216 bin 309 esnaf meslek değişikliğine giderken bu sayı 2016’da 1 milyon 286 bin 103’e fırladı. En fazla kepenk indiren meslek 10 bin 537 ile bakkallar ve büfeciler oldu. Konya’da da pek çok küçük esnaf yaşanan mali darboğaz nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Dükkan kiralarını zor ödeyen küçük esnaflar, yaşanan mali sıkıntılara bir de ek vergi kalemleri eklenince zor anlar yaşıyor. Devletin küçük esnafa sahip çıkmasını isteyen işyeri sahipleri vergilerde düzenleme istiyor.

15 TATİL BEKLENİLEN GİBİ OLMADI

Form’da hizmet veren Form 42 Giyim Sahibi Kudret Tokur, daha önce bakkal büfesi olarak hizmet verdikleri işyerlerini, faaliyet alanlarını değiştirerek giyime çevirdiklerini kaydederek, “Geçtiğimiz yıllarda umduğumuzu bulamadık. Bir dönüşüm sürecine girerek giyim üzerine hizmet vermeye başladık. Piyasada durgunluk var. 15 tatilde bir hareketlenme beklentimiz vardı ama yaşanan kar ve soğuk nedeniyle o da boşa çıktı” dedi. Piyasada yaşanan durgunluğun üzerine ek vergi kalemleri ile zor duruma girdiklerini ifade eden Tokur, “Kiramızı zor ödüyoruz. Ruhsatı almaya gidiyoruz, bin TL. Tabela vergisi, çeşitli giderlerimizi ödemekte zorluk çekiyoruz. Devletimiz küçük esnafa destek vermeli” ifadelerine yer verdi.

YAZLIK ÜRÜNLER RAFLARDA   

Kışlık sezonunun yavaş yavaş kapanması ile kışlık ürünlerde indirime gittiklerini belirten Tokur, şöyle konuştu: “Yaz sezon ürünleri de raflardaki yerini almaya başladı. Bu ay sonuna doğru artık yazlık yeni çeşitleri raflarımıza dizeceğiz. Bayan gruplarına daha çık ağırlık veriyoruz. Kazak, tunik, kaban, hırka, yelek gibi çeşitlerimiz var. Gençler modayı takip ediyor. Paraya değil, zevklerine bakıyorlar. Orta yaş ise daha çık cebini düşünerek alışveriş yapıyor. Bu yaş grubu bulunduğu sezonu değil, kışın yazlık ürünleri, yazın ise kışlık ürünleri satın alıyor.”

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri