Küçük esnaf bitme noktasına geldi

Ilgın’da bir yıl içerisinde 474 küçük esnafın iş yerini kapattığını söyleyen, Ilgın Esnaf Odası Başkanı Sefa Deveci, “Gerek kriz gerek büyük marketlerin ilçede çoğalması esnafı bitirdi”dedi
Yapılan son seçimlerin ardından yeniden bir kez daha Ilgın Esnaf Odaları Başkanlığı’na seçilen Sefa Deveci, çalışmalarını değerlendirirken Ilgın esnafının yaşadığı sorunları da gündeme getirdi. Deveci, “10 yıllık başkanlık dönemimizde birçok hizmet yaptık. Bundan sonra da elimizden geleni yapacağız. Odamızın kayıtlı bin 300 üyesi var. Bu dönemde yeni iş yeri açan esnafların yanı sıra 474 esnafımız da kaydını sildirdi. Kapatmanın büyük bir nedeni krize bağlı. Esnafımız gerçekten büyük sıkıntı içerisinde. Esnaflarımızda aşırı derecede küçülme var. Büyük marketler genelde küçük esnaf ile birlikte bakkalı bitirdi. Sigara yasağı ise kahvehanelerde işleri bitirme noktasına getirdi. Burada kahve sayısı çok fazla ancak sigara yasağı yüzünden yüzde 80 oranında müşteri kaybı var” dedi.Büyük marketlerin her bölgede olduğu gibi ilçede de çok sayıda küçük esnafa zarar verdiğini söyleyen Deveci, “Buralara açılan büyük marketlerin küçük esnafımıza çok zararı var. Halkımız alışverişlerini buralardan yapınca küçük esnaf bitiyor. Yani büyük balık küçük balığı yutuyor. Küçük balığın büyüyüp gelişmesi için küçük esnafların bir araya gelip güçlerini birleştirmesi gerekiyor. Ancak esnaflarımız nedendir bilinmez bu tür birleşmelere karşı çıkıyor. Kendisi kazanmak istiyor ancak bu arada küçüldüğünün farkında olmuyor. Babadan oğlu geçen iş yerleri olduğu için bir başkası ile paylaşılmak istenmiyor” diye konuştu.
Ilgın’ın ekonomisinin çiftçiye bağlı olduğunu özellikle vurgulayan Deveci, “2009 yılı mahsul yılı idi ama elde edilen ürün ile ne yazık ki geçmiş yıllarda oluşan borçlara gitti. 2010 yılında inşallah bunun daha iyi olmasını arzu ediyoruz. Devlet bu alanda güzel bir politika uygularsa, esnafımız rahatlar. Bin 300 esnafın içerisinde sıkıntısı olmayan esnaf oranı yüzde 5’i bulmaz. Herkesin borcu var. Kredi kartı, kredi borçları, vergi borçları, piyasa borçları esnafın elini kolunu bağlıyor. Bazı şeyler dengesiz yükseliyor. Mesela yakıt esnafın belini büküyor. 3 yıl önce yakıt düşük idi. Şu anda fiyatlar neredeyse üç katına çıktı. Esnafın kazandığı para aynı giderleri üç kat arttı” diyerek esnafın içinde olduğu durumu anlattı.
Konuşmasının sonunda gerek çiftçinin gerek esnafın borç batağından ve vergi kıskacından kurtulamadığını da söyleyen Deveci, “Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alan devlet nedense milyarlık yatlardan bunu almıyor. Çalışan kesim frenlenmek isteniyor. Esnafın durumu bildiğiniz gibi değil. Derdi olan esnaf en zor günlerini yaşıyor. Birçok esnafın değişik sıkıntıları var. Esnafın derdi o kadar çok ki anlatmakla bitmez. Banka borcunu banka borcu ile kapatıyor. Kimsenin kimseye güveni kalmamış. Kardeşin kardeşe güveni yok. Bunun sebebi, birbirlerine kefil olup birbirlerinin borçlarını ödüyor. Ilgın'da borcunu ödeyemediği için borcu ile birlikte giden esnaf sayısı çok fazla. Bu durum bizleri bitirme noktasına getirdi” dedi.
 ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri