Kuban Bayramı’nda Oluşacak Kesiklere Acil Müdahale Edilmeli

Uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı’nda sık yaşanan kesiklere karşı uyarıda bulundu. Önemsiz gibi görünen kesiklerin, kan kaybı ve enfeksiyon gibi daha büyük sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkat çekildi. Kurban Bayramı’nda kesik...

Uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı’nda sık yaşanan kesiklere karşı uyarıda bulundu. Önemsiz gibi görünen kesiklerin, kan kaybı ve enfeksiyon gibi daha büyük sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkat çekildi.

Kurban Bayramı’nda kesik vakaları daha fazla yaşanıyor. Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları, Kurban Bayramı’nda sıklıkla rastlanılan ancak pek önemsenmeyen kesiklerle ilgili yapılabilecekler konusunda bilgi verip ve uyarılarda bulundu. Bir yeriniz kesildiğinde kan kaybı olmamasına dikkat edilmeli. Ciddi kan kaybı olan kesiklerde, kanamanın kanayan yerin üzerine bastırarak durdurulması gerekiyor. Yüzük ve kol saati gibi aksesuarlar çıkarıldıktan sonra, el kalp seviyesinde tutulmalı ve eklemleri aşırı bükülmeden uygun pozisyonda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sızıntı tarzında bir kanama olduğu fark edildiğinde, kanayan kısım kalp hizasından yukarıya gelecek şekilde kaldırılarak, kanama belli oranda azaltılabilir.

Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları kesikler nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonlara da dikkat etmek gerektiğini hatırlatıp ve enfeksiyon riskini azaltmak için yapılabilecekleri açıkladı. Kesiklerin, yani açık yaraların, enfeksiyon olmaması için iyice temizlenmesi gerekiyor. Kesiğin üzeri kirlenmişse sabunlu suyla veya temiz bezle yıkanması ve yara içinde olabilecek hayvan tüyü, kum parçası gibi yabancı cisimlerin çıkarılması önem taşıyor. Ancak bu yapılırken yarayı çok zedelemeden temizlemek gerekiyor, aksi takdirde kanama artabiliyor.

DİKİŞ İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ

Uzmanlar, kesik derinse, dikiş atılabilmesi için zaman kaybedilmemesi, çünkü derin bir kesiğe belli bir zaman geçtikten sonra dikiş atılması mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra derin kesiklerin, tendon, kas ve sinir gibi dokulara zarar verme riski de bulunuyor. Böyle bir durumda çok kısa sürede müdahale edilmezse, kesiğin oluştuğu bölgede hareket kısıtlılığı, uyuşma, hissizlik gibi geri dönüşü olmayan sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu yüzden ciddi ve derin kesiklerde hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi önem taşıyor.

KOPAN UZUV VARSA HEMEN DİKİLMESİ İÇİN GÖTÜRÜLMESİ

Kurban Bayramı’nda en sık karşılaşılan kesiklerden birinin parmak gibi uzuvların kopması ile sonuçlandığını hatırlatan Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları, kopan uzvun dikilmesinde başarılı olunabilmesi için kopan parçanın zamanında ve doğru bir şekilde hastaneye götürülmesi gerektiğini söylüyor. Böyle bir durumda panik yapmak yerine, kopmuş parça temiz su ile yıkanmalı, ıslak temiz bir bezle sarılmalı ve su geçirmez bir torbaya konulmalıdır. Bu torbanın buz üzerine yerleştirilerek hastayla birlikte hastaneye götürülmesi gerekiyor. Kopma seviyesi vücuda ne kadar yakınsa, yerine dikme öncesinde geçecek süre o kadar kısa olmalıdır. Bu nedenle zamana karşı yarışılan böyle durumlarda, çok hızlı hareket etmek hastanın sağlığı açısından önem taşıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri