Kronik Sorunların Çözümü!. -II-

Ahmet Güldağ
Diğer illerde de olduğu kadar, Konya’da daha fazla olan, kimi çeyrek asrı aşmış kronikleşen sorunlara…

İktidara gelen her partinin siyasileri seçim öncesi “Biz başlayacağız…” veya “biz tamamlayacağız” nakaratını tekrarlar ama sonu sıfıra düşüvermektedir maalesef.

Hatta öyle ki sıfırdan sonra yeniden gelebilenler bile aynı meale devam ederler.

Bu sözüm bir atmasyon değil. Yıllarca yazdım hakikatleri. Bakınız tekrarlayım birisini:

Konya sorunlarından o zamanın bitirilemeyen değil çalışması bile durmuş olan Konya – Antalya yolu için.

Bulunduğu toplantılarda şiddetle üzerinde duran bir Oda başkanına aday olunca sormuştum: “Kazanır iktidar vekili olursan, bu hızına devam edecek misin yoksa hükümet ne derse ona meyil mi olacak?”

“Asla” demişti. “Peki ya yapmazlarsa partinden hatta vekillikten bile istifa edebilecek misin” soruma da “Tabii. Azmimden dönmem…”cevabı ile noktalamıştı.

Hem de iktidar milletvekili oldu. Ama o yılların içinde inanın adı geçen yolda bir Km. değil metre bile yol alınmadı.

Buraya ve hatta Konya yollarına verilen ödeneği zamanın TCK Bölge müdürünce (tabiî ki yukarı emirle) Afyon’a aktarılarak bölgecilik de meydana getirilmişti.

***

Sayın Dügen belki ki “bizim zamanımızda olmaz böyle şeyler” diyebilecek ama…

Buyurun buradan yakın.

Vekillerden birinin gazeteci arkadaşıma söylediği haber üzerine 13.03.2009 günü yayınlanan “Hızlı Tren Uçar. Vekillerimiz Bakar” (https://www.merhabahaber.com/yazar/Ahmet_Guldag/688/Hizli_Tren_Ucar_Vekillerimiz_Bakar.html) başlıklı yazımda Konya – Ankara Hızlı Tren için ayrılan ödeneğin, Bakan tarafından daha sonra yapılması planlanan Eskişehir hattına verildiğini yazmış ve “doğrumudur” diye sormuştum.

Ayrıca o gün görüşebildiğim vekillerimize de, yazıyı mutlaka okuyup ilgilenmeleri için dikkatlerini de çekmiştim.

Herhalde hakikat imiş ki! Eskişehir öne geçip yerel seçimlerden önce Treni hızlanırken Konya yaya, vekillerimiz de bakmakla kaldı!

Sayın Düğen, belki gözüne çarpmama yanında bilmemiş de olabilir ki! Vekillerimiz için canla başla çalıştıkları(!) ısrarında!..

***

Yukarıda ki başlıklı 26.06.2006 günlü yazımda. (https://www.merhabahaber.com/yazar/Ahmet_Guldag/1410/Kronik_Sorunlarin_Cozumu.html) Konya’nın kronikleşmiş sorunlarının AK Parti iktidara gelince ele alınmaları var ise de bunların hızlandığı gibi görülse de…

Lüzum ve istenenin altında verilen ödeneklerle normal seyrinde yılları aşarak devam etmekte olduğunu.

Hızlanmaların, Parti ilgililerinin çabaları ile değil. İlgili teşkilatların kendi imkânlarını kullanarak ek ödenekler temini ile başarıldığı, vekillerimizin katkısı ise Basın ve TV’lere kurulup suda havan dövmekle kaldığı var sayımdan uzak olmadığını vurgulamıştım..

Önce Hızlı Tren’i ele alalım.

Bakın Konya yerel TV arşivlerine. Daha seçildiklerinin ardından 2003 yılında “Hızlı Tren 2006 da tamamlanacak bir saatte Ankara’ya vasıl olacağız…” beyanatları günlerce devam etmiş müjde vermişlerdir!

Evet, Konya – Ankara Hızlı Tren’i AK Parti zamanında programa girmiş ve el atılmıştır. Bu da bir müteşekkirdir ama…

El atmanın başlangıcı 2006 yılı sonundadır!

Hakikaten sorunlara duyarlı vekillerimizden Sayın Ahmet Büyükakkaşlar bendenizin isteği üzerine o günlerde ki konuşmamızda…

Konya sorunlarına ait sorularımı cevaplarken “Hızlı Tren ihalesi bir hafta sonra oluyor. Gelecek yıl bitebilir” derken kendilerine “Bu işin bir değil en az dört ihalesi olması gerekir ki, bunlar birer yıldan dört yıl eder 2010’dan evvel tamamlanması imkansız..” diyerek detaylarını da anlatınca…

Hayret için de “Siz soru ve yorumlarınızla bambaşka bir gazetecisiniz” demekten kendilerini alıkoyamamışlardı.

Hatırlayanlarımız olacaktır. Vekillerimiz her yıl bir yıl sonrasını salık vererek biteceği beyanında bulunmadılar mı? Neyin nesi ki hâlâ Tavşan’ın yaptığı gibi uykuya dalıyorlar ki… Tosbağa, daha doğrusu atı alan Üsküdar’ı geçip gidiyor?

Bu gidişle ömrümüz olursa İnşallah 2011’de Ankara’ya bir saatte değil bir saat üççeyrekte ancak varabiliriz.

***

Sorunlardan en lüzumlu olanlardan biride Beyhekim Kompleksi. Diğer bir deyimle Bölge hastaneleri olan beş ayrı hastane.

1995’de sadece birisine temel atanlar şimdi nerelerde bilmem ama. Tek temelde çimleri yetiştirerek gitmişlerdi herhalde.

Haklının hakkını vermekten çekinmem AK Parti bu kompleksi ele almasına aldı ama geçmiş yıla kadar ancak bir tanesinin binasını tamamlayabildi. Müşahedeme ve bana verilen bilgiye göre bu yıl binaların yapımı için gerekli ödenek verilmiş. İnşaat hızlanacak ve diğer üç hastane binası da tamamlanmış olacak. Dikkatinizi çekerim. Binalar tamamlanmış olacak!

Beşinci bina mı? İhale edilmesinin kelamı bile ortada yoh yoh…

İyi güzel de dört bina bitince işlem tamam mı? Bir Hastahane sadece binamıdır?

Buradaki teçhizatsız odalarda, Numune ve Meram Araştırma Hastanelerinden arada bir vazifeli gelen doktorlarla mı devam etmesi lazım? Ameliyathane ve diğer yerlerin tam teşekküllü cihazları ile donatılmamış Başhekimi, (şimdi tayin odlu mu bilmem) yeterli doktorları hemşireleri namevcut hastaneyi maket olarak mı kullanmak lazım? Asıl bunun için çaba göstermeliyiz sadece binalara değil…

Mavi Tüneli pas geçeceğim. Zaten sadece tünelin günde 25 m.si açılabilmesiyle 17 km. olan kesim, teferruatıyla üç yıl sonrası tamamlanır ve inşallah Yüce Yaradan bol su verirse ovanın bir kısmı daha sulanır. Sulanır ama Cihanbeyli, Kulu ve Aksaray ovası yine de KOP’u bekler.

***

Gelelim Yollara. Konya Ereğli yolunu konu ettim önceki yazım da.

Deniliyor ki Konya’yı diğer illere bağlayan yollar duble yol oldu ve olmakta.

Verilen duble yapılmış km.ler doğru ama yapılmayan kısımlar ile ödenek yetersizliğinden çalışılamayan veya zor devamda olanlara ne demeli?

Mesela Karaman yolunda Kaşınhanı - İçeri Çumra ve Karaman - Sertavul kısımları ne zaman tamamlanabilir? Dubleden vazgeçtik. Tek hat yol olan Belören – Hadim için ödenek kifayetsizliği yavaşlaması ile Seydişehir-Bozkır-Hadim güzergâhı için hiç işlem var mı?

Keza 150 Km. Konya Aksaray yolunun 23 km. tamam, kalanı bitirilecek gibi. Konya - Seydişehir-Akseki olan 152 km.lik yolun ise 20 km.si üç yıl evveli duble yapılmıştı. Kalan kısımların duble yapımı 2010 yılına bırakılmış! Halbuki üç yıl önce programda idi. Ne oldu ki?

Konya- Isparta yolu olan Beyşehir güzergâhı söz konusu bile değil!

***

Tabii canla başla çalışan muhterem Milletvekillerimiz kronik olan sorunları sona erdirmektedirler!.

İşte “Konya’nın kronikleşen sorunları sona erdirildi” olarak verilen basına beyanı okuyunca…

Şöyle bir gezinti yaptım ama yaptıkça da…

İçim doluverdi. Yazamadım fazlasını. Hoş görünüz derim…

***

Sağlık ve esenlik içinde yaşam dileğimle…

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.