Krizin büyümesini tarım sektörü engelliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konyada oda başkanlarıyla koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Bayraktar, şu an Türkiyede yaşanan krizi tarım sektörünün absorbe ettiğini vurguladı.

Dedeman Otel’de gerçekleşen toplantıda Şemsi Bayraktar, belediye başkan ve il genel meclisi üyesi adayı olan ziraat odası başkanlarına başarılar dileyerek, hangi siyasi görüşten olursa olsun adaylara destek olacakları mesajını verdi.

Ardından tarımla alakalı değerlendirmede bulunan Şemsi Bayraktar, çiftçilerin girdi fiyatlarının yüksek olmasına rağmen ürününü düşük fiyattan satmak durumunda bırakıldığını vurguladı.

Bu yıl yağışların iyi olmasına rağmen gübre fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesi nedeniyle üretimi yüzde 40 etkileyen gübrenin kullanımının yüzde 36 düştüğünün altını çizen Şemsi Bayraktar, geçmiş yıllar da bile böyle bir düşüşün yaşanmadığını aktardı.

Bayraktar, 2007’de kuraklıkla başlayan sıkıntıların 2008’de de devam ettiğini, bu yüzden 2009’a umutla bakamadıklarını söyledi.

Borç içinde kalan çiftçi kesiminin artık borcu üretimle değil borçla çevirmeye çalıştığına dikkat çeken Bayraktar, “Çiftçinin borçlarını çeviremez noktada olduğu açık. Tarımda kazanamayan çiftçi borcunu daha fazla borç alarak ödüyor. Bunu Başbakan ve Bakanlar Kurulu’na anlattım. Bugün çiftçinin borçlu olmadığı banka yok. Çiftçiler, tohum ve gübre bayilerine ve özellikle de tefecilere borçlanmış durumda. Bunun tedbiri alınmazsa, seçimden sonra büyük bir haciz çiftçiyi bekliyor. Banka ve elektrik borçları sıfır faizli olarak yapılandırılmalı” dedi.

Tarıma yönelik desteklemelerin son dönemde azaldığının altını çizen Şemsi Bayraktar, destekleme bütçesinin artırılmasını istedi. Bayraktar, desteklerin KDV’yi dahi karşılayamadığını, en azından KDV ve ÖTV’yi karşılayacak kadar desteklerin artırılması gerektiğini kaydetti.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin de tarım sektörünü zora soktuğuna vurgu yapan Bayraktar, geçmişte tarım göç verirken şimdi ise kriz nedeniyle 1 milyon insanın

tarıma sığındığına dikkat çekti.

Bayraktar, ayrıca kriz sürencinde KOP, GAP ve DOKAP projelerinin sektere uğramaması gerektiğini vurguladı. Hükümete seslenen Bayraktar, “Tarım sektörünü rahatlatırsanız krizi daha rahat atlatırsınız. Şu an Türkiye’de yaşanan krizi tarım sektörü absorbe ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri