Kriz rüzgarı esiyor

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, bugün gelinen noktaya bakıldığında Türkiyenin 2001 krizinden daha beter bir halde olduğunu söylemenin mümkün olduğunu açıkladı


Türk Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Büro-Sen) Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, sendika temsilcileri ve üyeleri ile bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi. Dünya genelinde etkili olan ve Türkiye’yi de etkilediği herkes tarafından bilinen ekonomik krizin geliyorum sinyalleri verdiğini ancak, hükümet tarafından krizi önlemeye yönelik hiçbir çaba sarf edilmediğini dile getiren Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Dünyada krizin var olduğunu kabul ettiler. Ama biz sağlamız bize bir şey olmazı teğet geçer dediler. Bugün gelinen noktaya bakıldığında ülkemizin 2001 krizinden daha beter bir halde olduğunu söylemek mümkündür” dedi.
TÜRKİYE’Yİ YENİ KRİZLER BEKLİYOR
Hükümetin bir taraftan kriz yok derken bir taraftan da sürekli olarak kriz paketleri açtığını söyleyen Fahrettin Yokuş, hükümetin kriz konusunda yaşadığı tezata dikkat çekti. Bütçe açığının 10 milyon TL’yi aştığına işaret eden Yokuş, “Esnaf kriz nedeniyle iş yapamayınca vergisini ödeyemez oldu. Bu nedenle vergi gelirlerinde yüzde 20 azalma görüldü. Böyle devam ederse yıl sonuna kadar açık 50 milyon TL’yi aşacak ve krizin etkileri geçmeden, Türkiye yeni bir krizle karşı karşıya kalacak” diye konuştu. Krizle ilgili değerlendirmesine sanayi sektörü ile devam eden Fahrettin Yokuş, “Sanayilerde üretilen her 100 üründen 30 tanesi satılmıyor. Bu nedenle sanayi sektörümüzde düşüş yaşandı. Buna bağlı olarak işsizlik arttı, artmaya da devam ediyor. Sanayideki duraklama ile birlikte otomotiv sektöründe yüzde 42 gerileme oldu. Övünerek bahsettiğimiz inşaat sektörü ise tamamen durdu” dedi.
Kredi ve kredi kartı batağına düşen insan sayısının 1 milyon 600 bin kişiyi aştığına dikkat çeken Tür Büro-Sen Genel Başkanı, “Başbakan her ne kadar kredi kartı mağdurlarına siz dürüst değilsiniz dese de, vatandaş bu mağduriyetinin giderilmesini istiyor. Vergi borcu olan vatandaşlara nasıl af getirildi ise kredi kartı batağına da düşmüş olan vatandaşlara da aynı şekilde çözüm getirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Krizden kurtulmak için çözüm önerileri de sunan Fahrettin Yokuş, öncelikle piyasaya hareketlilik katacak küçük esnafın kalkındırılması gerektiğini vurguladı. Emekliye, asgari ücretliye, memura, küçük esnafa 2009 yılı sonuna kadar aylık 200 lira harcama çeki verilmesi halinde piyasada ciddi oranda hareketlilik yaşanacağını bildiren Yokuş, bunun yapılması halinde 2010 yılında rahat edilebileceğini savundu. Yapılan ihalelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Fahrettin Yokuş, “İhaleler üzerinde şaibe ve yolsuzluklar devam ediyor. Çok zorunlu olmadıkça ihale yapılmamalı. Çünkü Türkiye bu ihalelerde büyük kayıp veriyor. Yapılan bir incelemede ihalelerin yüzde 52’sinde şike olduğu kanıtlandı” dedi. Yokuş son olarak, makam sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerin yaptıkları yurt dışı gezileri ve benzeri organizasyonlarının büyük maddi kayba neden olduğunu belirterek bunun önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri