Kriz fırsata çevrilmeli

Türkiye'nin ilk çeyrekte yakaladığı büyüme oranın ardında ikinci çeyrekte yakalanan büyüme oranının iyi olduğunu belirten Aslan Korkmaz, Avrupa'da yaşanacak olan krizi Türk işadamlarının fırsata çevir

Türkiye'nin ilk çeyrekte yakaladığı büyüme oranın ardında ikinci çeyrekte yakalanan büyüme oranının iyi olduğunu belirten Aslan Korkmaz, Avrupa'da yaşanacak olan krizi Türk işadamlarının fırsata çevirmesi gerektiğini söyledi

 

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz Türkiye’nin ikinci çeyrekte yakaladığı yüzde 8,8 büyüme oranının büyük bir gelişme olduğunu belirterek, “Avrupa’da yaşanabilecek bir ekonomik kriz güçlü ekonomisi ile Türk işadamları için fırsata dönüşebilir” dedi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz son ekonomik gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye ekonomisinin son dönemde müthiş bir atak yaptığını belirten Aslan Korkmaz, “Bu atak Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranlarına yansıdı. İlk çeyrekte yüzde 11,6 büyüyen ekonomimiz ikinci çeyrekte yüzde 8,8 oranında büyüme ile ilk çeyrekte olduğu gibi, iki çeyrek büyüme ortalamasında da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Bu gelişme Türkiye’nin 2023 vizyonuna giden büyük bir adım oldu” diye konuştu.

 

'AVRUPA'DA YAŞANABİLECEK KRİZİ TÜRK İŞADAMLARINA BİR FIRSAT OLUŞTURABİLİR'

 

Türkiye’nin daha önce yaşadığı ekonomik krizler sayesinde krize bağışıklık kazandığını belirten Korkmaz, Avro bölgesinde yaşanabilecek bir krizin kamu maliyesi ve bankacılık sektörünün sağlamlığı sayesinde krizin en az hissedileceği ülkerden birinin Türkiye olduğunu, hatta Avrupa’da yaşanabilecek bir krizin Türk işadamlarına bir fırsat yaratabileceğini ve kendi kendimize kriz satın almamamız gerektiğini söyledi. Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz’de başlayan ekonomik sıkıntıların çok rahatlıkla fırsata çevrilebileceğini dile getiren Korkmaz, “Avrupa ülkelerinde yaşanabilecek bir krizin ardından, bu bölgelerdeki birçok işletme, fabrika satın alınabilir ya da ortaklık kurulabilir. Bu nedenle Avrupa’da tesis, fabrika, marka, patent, know-how satın alabilmek için en uygun zamandayız. Firmalarımız şimdiden görüşmelere başlamalı, iş adamlarımız bağlı bulundukları dernekleri, vakıfları veya odalarını bu konuda zorlamalı ve bu fırsatı kullanmanın yollarını aramalı” ifadelerini kullandı. 

 

KRİZİN ETKİSİ BAŞKA PAZARLARA YÖNELME İLE ATLATILABİLİR

 

Avrupa ülkelerinde yaşanabilecek krizin işletmelerin ihracatındaki olumsuz etkisine tedbirin farklı pazarlara yönelmeli tavsiyesinde bulunan Aslan Korkmaz, “Avrupa’da yaşanabilecek krizin iş adamlarımızın iş bağlama ve tahsilâtta yaşayabileceği olumsuzluklara karşın takım halinde Afrika, Orta Doğu, Asya ve Güney Amerika’da yeni pazarları zorlamalı. Bu pazarlar sayesinde yaşayabilecekleri riski dağıtmalı” ifadelerini kullandı.

 

CARİ AÇIK DAHA FAZLA ÖNEMSENMESİ GEREKİYOR

 

Döviz kurundaki artışla beraber cari açığın da bu ay frenlenmesinin önemsenmesi gereken bir konu olduğunu hatırlatan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “ Cari işlemler açığının 5 milyar dolar ile son dokuz ayın en düşük seviyesinde çıkması bizlere umut veriyor ancak, cari açığın daha da önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İhracat ve ithalat dengesinde yaşanan açığın daha düşük seviyelere gelmesi ekonomimiz için daha sağlam bir duruş ortaya çıkartacak. Bu noktada Başbakanımızın da, devlet kurumlarında yerli malı kullanımına ve buna öncelik vermedeki ısrarı önemsediğimiz bir gelişme oldu. Halkımız ve kamu yerli mallarını tercih ederek piyasayı hareketlendirmeli. Bundan önce Amerika’da yaşanan krizdeki gibi ithalata dayalı ürünleri desteklemek yerine bireysel ve kamusal tüketimde yerli ürünler daha çok tercih edilmelidir.”

 

MERHABA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri