Kriz esnafı da etkiledi

Mehmet Baybağan, genel kurulda yaptığı konuşmasında, dünyada yaşanan kriz nedeniyle bozulan ekonomik ve sosyal dengenin esnaf ve sanatkarı da olumsuz etkilediğini söyledi

Konya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Karaman, Aksaray ve Niğde Merkez ve ilçelerinde bulunan 50 Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin başkan ve idarecilerinden oluşan 133 delegenin iştiraki ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Konya Birliğinin 2011 yılına ait 41.  Olağan Genel Kurul toplantısı İkbal Otel Tesislerinde gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısına Kooperatif delegeleri büyük ilgi gösterdi.

Divan Başkanlığını, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin Genel Başkan Vekili Selahattin Hünü’nün, Divan Başkan Vekilliğini Akşehir Kredi ve Kefalet Kooperatifinden Birol Abit, Katip üyeliklere ise Eskişehir Yunus Emre Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Pehlivan, Emirdağ Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Şükrü Irbık’ın yaptığı ve delegelerin yoğun ilgi gösterdiği Genel Kurula; T.Halk Bankası Bölge Müdürleri, Halk Bankası Şube Müdürleri, Konya Esnaf Odaları Birliği Başkanı, Konya Bilim Sanayi  ve Teknoloji İl Müdürü ve Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin Başkanları ve Yöneticileri katıldı.

Genel Kurulda, öncelikle Birliğin 2011 yılındaki Yönetim ve Denetim Kurulu faaliyet raporları, 2011 yılı Bilanço ile Gelir-Gider hesapları okundu. Okunan raporlar ve Hesaplar ayrı ayrı müzakere edilerek, oy birliği ile ibra edilirken, 2012 yılı tahmini bütçesi de oy birliği ile kabul edildi.

Konya Bölge Birliği Başkanı Mehmet Baybağan, genel kurulda yaptığı konuşmasında, dünyada yaşanan kriz nedeniyle bozulan ekonomik ve sosyal dengenin esnaf ve sanatkarı da olumsuz etkilediğini söyledi. Baybağan, “2009 ve 2010 yılları içerisinde Hükümetimizin almış olduğu tedbirlerle, olumlu yönde toparlanmaya girilerek, ekonomik göstergelerde istenilen seviyelerde olmasa da düzelme sürecine girilmiş iken, küresel krizlerin halen devam etmesiyle bu durum ister istemez ülkemizi de etkisi altına almıştır. Tüm bu gelişmelere rağmen esnaf ve sanatkarımız ayakta kalma mücadelesi vererek ülke ekonomisine üretim, istihdam ve katma değer yaratmak suretiyle katkıda bulunmaya devam etmiştir dedi.

2011’in kooperatif için en parlak yıl olduğunu aktaran Baybağan, şunları kaydetti:  “Bölge Birliğimize bağlı Kooperatiflerimiz açısından tüm rakamsal veriler pozitif gerçekleşmiş ve kredi hacmimiz büyürken takip oranlarımız da tam tersi aşağıya düşmüştür. Birliğimiz bünyesinde rakamlara bakıldığında 2010 yılında 172 milyon150 bin TL kredi kullandırılmış ve ortalama takip oranı yüzde 42 ile kapatılmıştır. 2011 Yılında ise kullandırılan kredi miktarı 266 milyon 500 bin 000 TL’ye yükselmiş olup, ortalama takip oranı da yüzde 26’ya kadar aşağıya çekilmiştir. Bu da gösteriyor ki 2011 yılında Kooperatif kredi risklerinde yüzde 57 ile büyük bir artış sağlanarak rekor seviyeye ulaşılmıştır. Bölge Birliğimizde Kredi kullandıramayan kooperatif sayımız da yıl sonunun da 3’e, bugün için de 1’e düşmüştür. Performanslarını ve hizmet kalitelerini artıran kooperatiflerimizin yüzde 50’si 1. ve 2. risk grubuna yükselmiştir. Yapılan bu gelişmeler de kooperatif başkanlarımızın, yöneticilerimizin, çalışanlarımızın özverili çalışmalarının sonucudur” dedi.   

Mehmet Başbağan, kredi faiz oranının düşürülmesi için, Merkez Birliğimizin girişimleri ile Hükümetin ve Halk Bankasının da olumlu yaklaşımları sonucunda 01 Eylül 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yeni açılacak ve vadesi 1 yıla kadar olan kooperatif kredilerinde yıllık faiz oranı yüzde 5’e mevcut veya yeni açılacak olan ve vadesi 1 yıldan fazla olan diğer tüm kredilerin de yüzde 6’ya indirildiğini kaydetti.

Kooperatiflerin şahıs üst limitlerinin Halk Bankasının belirlediği finanssal ve diğer kriterlere göre 100 bin TL, 75 bin TL, 50 bin TL ve 35 bin TL olarak belirlendiğini aktaran Baybağan, “2011 Yılında da kredi faiz oranlarında artış olmamış ve Kooperatiflerimiz kefaletiyle aynı faiz oranlarında kredi kullandırılmıştır. Merkez Birliğimizin yoğun girişimleri ile Hükümet yetkilileri ve T.Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmalar sonucunda, daha önceden kullandırılan ve bakiyesi 2012 yılına devreden krediler ile 01 Ocak 2012 ve 22 Şubat 2012 tarihine kadar kullandırılan kredilerin faiz oranlarında bir değişiklik olmayarak kredilerin faiz oranlarına uygulanan yüzde 50 sübvanse oranı devam etmiştir” dedi.

2012 yılının gerçekten zor bir yıl olacağının tüm yetkililerce de ifade edildiğine dikkat çeken Baybağan, “Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde yaşanan ekonomik kriz ve sosyal dengesizliklerin ülkemizi de etkilemesi doğal bir sonuçtur. Temennimiz odur ki Ülkemiz ve özelliklede esnaf ve sanatkarlarımızın bu krizi en az etkilenmeyle atlatabilmesidir. Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, Vergi ve Diğer yükümlülüklerinin azaltılması, girişimciliğin geliştirilmesi, alt yapı kümeleşme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, Avrupa Birliği proğramlarından ve kaynaklarından Esnaf ve Sanatkarlarında faydalanmasının sağlanacağı, böylelikle kesimimiz üzerindeki olumsuz etkileri, belirlenen öncelikler ve bu doğrultuda öngörülen tedbirlerle azaltılacağı söylenmektedir.Temennimiz ve dileğimiz Üst Birliklerimizin de bu proje içerisinde yer alması ve Kooperatiflerimizin de sisteme dahil edilmesi en büyük arzumuz olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri