Kremlin Karşıtı Navalnı’ye Zimmete Para Geçirmekten 5 Yıl Hapis Cezası

Kremlin karşıtı muhalif isimlerden Aleksey Navalnı, Kirov kentinde görülen davada yaklaşık 500 bin dolar zimmetine para geçirmekten suçlu bulundu ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kremlin karşıtı muhalif isimlerden Aleksey Navalnı, Kirov kentinde görülen davada yaklaşık 500 bin dolar zimmetine para geçirmekten suçlu bulundu ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Moskova belediye başkanlığına aday olan Navalnı mahkeme salonu çıkışında göz altına alındı. Muhalif ismin mahkumiyeti başlaması durumunda belediye başkanlığı adaylığı düşecek.

Navalnı ile birlikte devlete ait kereste fabrikası KirovLes’den yolsuzluk yaptıklarına karar verilen iş adamı Pyotr Ofitserov da 4 yıl hapis cezası aldı.

Navalnı ve Ofitserov suçlu olmadıklarını savunuyor. Navalnı’nin avukatı Sergey Kobelev 10 günlük yasal süre içinde bir üst mahkemeye itiraz için başvuracaklarını söyledi. Avukat Navalnı’nin Kirov kentinde bir tutuk evine götürüleceği bilgisini de verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı muhalif gösterilerin organizatörleri arasında yer alan Navalnı, bloğu aracılığı ile sosyal medyada kitleleri yönlendiriyordu.

Savcılığa göre, Navalnı, Kirovski bölge valisinin danışmanı görevinde bulunurken, Ofitserov’la anlaşarak 2009 yılının Mayıs-Eylül aylarında Kirovles’a ait 10 bin metreküpten fazla orman kereste ürünlerinin çalınmasını sağladı. Yapılan yolsuzlukla bölge bütçesine 16 milyon rubleden (500 bin dolar) fazla zarar verildi.

Savcılık zimmete para geçirme davası ile ilgili 6 yıl hapis cezası ve 1 milyon ruble (30 bin dolar) de para cezası verilmesini istemişti.

Navalnı’ye destek için muhalif gruplar küçük çaplı protesto eylemleri düzenliyor.

Rusya’da insan hakları örgütü temsilcileri Navalnı’ye hapis cezası verilmesini kınadı. Sivil Destek Komitesi Başkanı Svetlana Gannuşkina, Interfax’a yaptığı açıklamada, Navalnı’ye 5 yıl hapis cezası verilmesinin Rusya açısından olumsuz sonuçları olacağını söyledi. Gannuşkina, “Herşey ortada. Siyasi olarak görülen bir dava. Mahkeme de siyasi olarak karar verdi. Ben bunun çok korkunç olduğunu düşünüyorum. Ülke açısından yıkıcı sonuçları olabilir.” eleştirisi getirdi.

Bir diğer Kremlin karşıtı isim Boris Nemtsov da Navalnı’nin mahkumiyet kararını kınadı. Muhalefet partisi Cumhuriyetçi PARNAS’ın eş başkanı olan Nemtsov, “Samimi olmak gerekirse, bu mahkeme değil misilleme yapılıyor. Bu olay göstermiştir ki, Rusya’da iş yapmak tehlikeli. İş adamları ülkeyi terk edecek ve para ülkeyi terk edecek…” iddiasında bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri