Kredi kartları patladı!

İstatistiklere göre Konya en çok kart kullanımının arttığı illerden biri oldu. Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Kredi kartı kullanımda vatandaşlarımız bilinçli davranmalı. Kredi kartı borçlanma değil ödeme aracıdır” dedi 

Kredi kartı kullanımı gün geçtikçe artıyor. İstatistiklere göre Konya en çok kart kullanımının arttığı illerden biri oldu. Faizi yüksek olmasına karşın kullanımı artan kredili mevduat hesapları ise toplamda 43 milyar 648 milyar TL'ye yükseldi, KMH'ta en fazla artış gösteren il ise yüzde 87.77 büyümeyle Kilis oldu. 81 ilin ortalama artış hızı yüzde 64'ü bulan KMH'da en düşük artış gösteren il yüzde 42.93 ile Nevşehir oldu. 81 ilin ihtiyaç kredisi toplamı da haziran sonu itibarıyla 499 milyar 284 milyon TL olurken, ihtiyaç kredisinde ise en yüksek artış yüzde 36.26 ile İstanbul'da görüldü.

TAKİPTEKİ BİREYSEL KREDİLER YÜZDE 57,7 ARTTI

Borçluluk hızla büyürken, ödenemediği için takibe düşen kredilerin tutarı da hızla arttı. Haziran 2021 – Haziran 2022 tarihlerini kapsayan bir yılda takipteki bireysel krediler yüzde 57.7 artış gösterdi ve 20 milyar 765 milyon liraya ulaştı. Kredi kartı kullanımı hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Son zamanlarda yaşanan enflasyon artışları ve rakamların artması insanlara kredi kartlarına yönlendirdi. Ancak şehir nüfusu ve rakamların artmasından dolayı Konya’da kart kullanımının artması normal. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak ve nakit ihtiyaçlarına karşılamak adına kredi kartı kullanımı artabilir ancak kredi kartları bilinçli bir şekilde kullanılmalı” dedi. 

KREDİ KARTI EN KÖTÜ BORÇLANMA ARACIDIR 

Vatandaşların kredi kartı kullanımın da daha bilinçli davranmaları gerektiğini belirten Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Kredi kartı en kötü borçlanma araçlarından biridir. Avrupa ülkelerinde insanlar kredi kartını bir borçlanma aracından daha çok bir ödeme aracı olarak kullanıyorlar bizim ülkemizde durum daha farklı vatandaşlar kredi kartını bir borçlanma aracı olarak kullanılıyor. Alışveriş yapılacak bir ürün alınırken bunun kendi aile ekonomisi tarafından karşılanıp karşılanmayacağına bakmadan taksit mantığı ile alışveriş yapıyorlar ancak bunun ileriye dönük bir borçlanma olduğunu unutuluyor. Bu anlamda vatandaşlarımız kendi bütçelerine göre hareket etmeliler” diye konuştu.

TAKİP DÜŞEN KART SAYISI ÇOK FAZLA 

Türkiye’de kredi kartı borçlanmasından dolayı takip düşün birçok dosyanın olduğunu belirten Dinç, daha sonra şöyle konuştu: “ Kredi kartının amacı dışında çok fazla kullanılıyor bununla beraber borçlanmaya devam ediyor. Birçok vatandaşımız kredi borçları yüzünden takibe düşüyor. Bugün vatandaşlarımız temel gıda maddeleri alışverişinde bile taksitlenmeye gidiyor bu anlamda toplumsal bir çöküş var demektir. Bankaların çok fazla rahatlıkla taksit vermesi denetlenmesi, bir önlem alınması gerekir. Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında dar gelirli vatandaşın takibe düşen kredi ve kredi kartı borçları ile alakalı bir karar almasını bekleniyor. Bu anlamda vatandaşlarımız daha dikkatli davranmalı asgari ücretle çalışan bir vatandaşın gelirinin çok üstünde biri limitle kredi kartı almaması gerekir. Bu şekilde bir kart kullanım vatandaşlarımızı bir borç batağı içine sokuyor kredi kartının asgari ödemesi borç sarmalının içine düşürmüş olacaktır.”

MÜMKÜN OLDUĞU KADAR KREDİ KARTI KULLANMAMALI

Vatandaşların mümkün olduğunca kredi kartı kullanmaması noktasında tavsiyelerde bulunan Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlarımıza tavsiyelerimiz mümkün olduğunca kredi kartı kullanmamaları. Daha önce de ifada ettiğim gibi kredi kartı en kötü borçlanma aracıdır. Ancak kredi kartı kullanmak isteyen vatandaşlarımız kredi kartını amacına göre kullanmalılar. Kredi kartının bir borçlanma aracı olarak değil bir ödeme aracı olarak kullansınlar. Herkes gelirine göre limitini belirlemeli limitinin çok üstündü kullanılan kredi kartı ödemesi dana zor hale gelecektir bu da vatandaşları içinden çıkılmayacak bir borç sarmalına sürükleyecektir.” 

SAİT ÇELİK 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri