Kredi kartı yerini mobil ödemeye bırakıyor

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, elektronik ödemelerde tarihi bir dönemin başladığını belirterek, "Ödemeler giderek artan bir hızda elektronikleşiyor
Tüm Avrupa'da 2013 itibariyle toplam işlemlerin yüzde 15'i mobil ortamda ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak. Daha da önemlisi 10 yıl içinde mobil ödemelerin plastik kartları geçeceğini öngörüyoruz" dedi.
Paris'te Cartes Fuarı kapsamında Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak ile bir basın toplantısı düzenleyen Berna Ülman, "Ödeme sistemlerinin gelişimi konusunda önemli Ar-Ge yatırımları yapıyoruz. Visa olarak ödeme sistemlerinin geleceğini belirlediğimizi ve bu konuda fikir önderliği yaptığımızı düşünüyoruz. Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Ödemeler elektronikleşirken, temassız kabul noktaları artıyor. Mobil ödemeler entegre bir sistem ve herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Nakitsiz bir toplum modern ekonominin bir gereğidir" diye konuştu.
-"TÜRKİYE YENİLİKÇİLİĞİN ÜSSÜ HALİNE GELİYOR"-
Berna Ülman, Türkiye'nin kartlı ödeme sistemlerinde oldukça ileri bir noktada olduğuna dikkat çekerek, "Mobil ödemeler tüm Avrupa'da yaygılaşırken, biz bu yaygınlaşma hızının Türkiye'de daha hızlı gelişeceğini düşünüyoruz. Türkiye öncelikle büyük bir pazar. Bankalarımız bu konuda zamanında çok doğru altyapı yatırımları yaptı. Bankacılık sisteminde yenilikçiliği destekleyen iyi bir rekabet ortamı var. Ayrıca teknolojiye açık büyük bir genç nüfusun varlığı pazarda ayrı bir dinamizm yaratıyor. Türkiye Visa uygulamalarında ve kartlı ödeme sistemlerinde yenilikçiliğin üssü haline geliyor" diye konuştu.
-E-TİCARET İÇİNDE MOBİLİN PAYI YÜZDE 19'A ULAŞTI-
Mobil ödemelerle birlikte temassız kartların da artığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Ülman bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Avrupa'da 26 milyon temassız kart var. Son verilerle Türkiye'de ise temassız kart sayısı 3 milyon adete ulaştı. Avrupa toplamında toplam 175 bin temassız nokta varken, Türkiye'de de 58 bin adet temassız nokta bulunuyor. Temassız kabul noktaları artarken, mobil ödemeye uygun altyapı da yaygınlaşıyor. Bu arada, e-ticaret de tüm ödemelerde büyüyor. Akıllı telefonlarla alışveriş artıyor. Türkiye'de e-ticaret içinde mobil ödemelerin payı yüzde 19'larda. Mobil cihazlar yaygınlaşıyor. Dünyada günde 1 milyon adet telefon satılıyor ve 2013 yılında işlemlerin yüzde 15'i mobil ödemelerle olacak."
-ÖDEME YÖNTEMLERİ ÇEŞİTLENİYOR-
Ödeme yöntemlerinin de giderek çeşitlendiğini belirten Ülman, "Ekosistem hızla büyüyor. Tüketiciye sürekli farklı seçenekler sunuluyor. Biz de Visa olarak bu eko sistemde marka vaadimizi arttırmayı amaçlıyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre telefon teknolojisi 38 yılda, televizyon ise 13 yılda 50 milyon kişiye ulaşırken, günümüzde iPhone 2 yılda, Android'ler ise 1 yılda 50 milyon kişiye ulaştı. Mobil iletişimin hızıyla tüketicilerin yenilikleri benimseme süreci de hızlandı. Tüketicilerin günlük hayatı radikal şekilde değişiyor. İnternete bağlı 5 milyar cihaz var. Tüm dünyada web'e bağlı cihaz sayısı gelecek 10 yılda 50 milyara ulaşacak. Biz tüketicinin hem öncesine hem de sonrasına odaklanıyoruz. Sadece harcamalar değil, tasarruflar ve bütçe kontrolü konusunda tüketicilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
-VISA'NIN ÖDEMELERDE GELECEK VİZYONU-
Toplantıda Visa'nın mobil ödemelere ilişkin yeniliklerinden de söz eden Berna Ülman, ödemelerde gelecek vizyonunu üç başlık altında toplayarak mobil temassız ödemelerde hızlı, rahat ve güvenli çözümler üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi. Ülman, "Visa olarak ödemelerde gelecek vizyonumuzda mobil temassız ödemeler, mobil hizmetler ve açık ödül platformu öne çıkıyor. Ödeme şekli değişiyor, kart 'mobil kart' olarak telefonun içine giriyor. Tüm telefonlarda NFC anteninin telefon içinde olmasını umut ediyoruz. Ama o zamana kadar ara çözümler geliştirdik. Bunlardan biri hafıza kartı. NFC özellikli hafıza kartı uygulaması ile ödeme uygulamasını Akbank ile Micro-SD yaptık. İkinci çalışmamız ise Yapı Kredi ile iCard çözümüydü. Her iki uygulamada akıllı telefonlar yoluyla temassız mobil ödemelerin yapılması mümkün hale geliyor" dedi.
-"2012 VİTRİN YILI OLACAK"-
Yeni uygulamalarda 2012'nin Visa için bir vitrin yılı olacağını vurgulayan Berna Ülman, Visa'nın yeni bir uygulamasının Cepten Cebe para transferi olduğunu ve bu uygulama ile hareket halindeyken bile para kontrolünü sağlamanın mümkün olacağını söyledi. Ülman bu konuda u bilgileri verdi:
"Mobil hizmetler başlığı altında bu uygulama ile hareket halindeyken bile para kontrolü sağlanabilecek. Bu kapsamda telefondan telefona para transferi Visa sistemi üzerinden yapılabilecek. Bu şekilde para transferiyle nakit hiç söz konusu olmadan bir yemeğin faturasını bile paylaşmak o anda mümkün olabilecek. Bu uygulamanın geçen ay Avrupa'da lansmanı yapıldı. Bu yapı, Visa sahiplerine ödemelerini kontrol ve 'kişiselleştirme' hakkı veriyor. Mevcut durumda EFT ve havale sistemi var. Şimdi biz Visa olarak cepten cebe para transferi sistemini getiriyoruz."

-CEP MESAJIYLA BÜTÇE KONTROLÜ VE SAHTECİLİĞE KARŞI ÖNLEM-

Berna Ülman, Visa'nın bir yeni uygulamasının da uyarı sistemi olduğunu belirterek bu konuda şunları söyledi:

"Diğer bir uygulamamız da kontrolü tüketiciye vermeyi amaçlayan cep telefonu mesajıyla uyarı sistemi olacak. Kredi kartı ya da banka kartı sahipleri belirli kriterler belirleyerek hesaplarıyla ilgili uyarı (alert) sistemiyle bütçe kontrolü yapabilecekler. Bu uygulama günlük, haftalık, aylık harcama limitleri belirleme olanağının yanı sıra sahteciliğe karşı da yeni bir güvenlik önlemi işlevi görecek. Şüpheli bir işlemde Visa tarafından doğrudan bilgilendirilerek anında bankanın devreye girmesi sağlanabilecek. Burada bankalar yerine tüketicinin kendi belirlediği kriterlerle bir hizmet ortaya çıkacak. Esnek ve rahat kullanımı var. Bu platformu biz ilgili bankayla işbirliği içinde yapacağız. Bankalar Visa'nın bu hizmetini kredi ve banka kartı sahiplerine sunabilecekler. Bu uygulama konusunda da bankalarla görüşüyoruz. Amacımız eko sistemde tüketicilerin günlük alışveriş deneyimini ve kişisel para kontrolü deneyimini zenginleştirmektir" dedi.
 
Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri