Kredi kartı aidatına fahiş zam!

Ekonomideki kötü gidişat vatandaşı faiz lobisinin kucağına itti. Kredi kartı kullanan vatandaşların sayısı hızla arttı.

Bankalar ve vatandaşlar arasındaki yıllardır süregelen kredi kartı aidat sorunu, bu yıl uygulanan fahiş zam oranlarıyla birlikte daha da büyüdü. Tüketici Hakem Heyetleri ve tüketici derneklerine binlerce şikayet yağarken, yıllık kredi kartı aidatlarının 400 ila 1500 TL arasında değişkenlik gösterdiği ortaya çıktı.

YÜZDE 50-70 ZAM VE 30 MİLYAR TL'LİK AİDAT YÜKÜ

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, özel bankaların bu yıl kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptığını ve Türkiye'deki 103 milyon aktif kredi kartı için bu yıl 30 milyar TL'yi aşan bir aidat yansıtılacağını açıkladı.

YASAL DÜZENLEMENİN YETERSİZLİĞİ

Kredi kartlarından yıllık aidat alınması, 2014 yılında çıkarılan "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik" ile yasal hale getirilmişti. Bu yönetmelik, aidatın ancak kartın fiilen kullanılması, 180 gün hareketsiz kalmaması ve makul bir ücret olması gibi şartlara bağlamıştı. Ayrıca, kart sahibinin onayı ve aidatsız kart seçeneği de sunulması gerekiyordu.

PİYASA OTURDU, TALEBİN ARTMASI BEKLENİYOR

Ertemel, ekim ayında pik yapan düşüş trendinin kasım ayında yavaşladığını ve aralık-ocak-şubat aylarında sabit fiyatlamalara yerini bıraktığını dile getirdi. Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi, enflasyon ve döviz kurundaki değişimlerle birlikte, ikinci elde daha fazla düşüş beklenmiyor.

Önümüzdeki dönemde, sıfır araç fiyatlarının artmasına karşın ikinci el fiyatlarının sabit kalması nedeniyle, ilkbahar ayları itibarıyla ikinci el otomobil talebinin artacağı öngörülüyor. Bu süreçte, mevcut koşullar ve artan talebe bağlı olarak ikinci el otomobil fiyatlarında da bir artış yaşanabileceğini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri